Zuidpool – Antarctica – 90°0′S, 0°0′E

Het Antarctische schiereiland is het meest noordelijke punt van het vaste land van het zevende continent en het enige deel dat buiten de poolcirkel valt. Wetenschappers hebben ontdekt dat het schiereiland belangrijk is omdat de klimaatsverandering vooral op dit deel van Antarctica veel invloed heeft. Vele landen hebben ook één of meerdere onderzoeksstations op het schiereiland, de eilanden er omheen en op andere delen van Antarctica. Ondanks dat Antarctica onder de Antarctic Treaty valt, claimen diverse landen toch delen van Antarctica als zijnde van hen. Zowel Argentinië als Chili als Groot-Brittannië claimen het overlappende delen van het schiereiland maar op dit moment is geen enkele land bezig actief soevereiniteit te realiseren.

Prachtige icecarving nabij Foyn Harbour

Prachtige icecarving nabij Foyn Harbour

Met 14 miljoen kmis Antarctica het op vijf na grootste continent na Azië, Afrika, Noord Amerika en Zuid Amerika. Ongeveer 98% van Antarctica is bedekt met ijs net een gemiddelde dikte van 1,6 kilometer! Gemiddelde is Antarctica het koudste, droogste en winderigste continent. Het wordt beschouwd als een woestijn met een gemiddelde regenval van 200mm per jaar langs de kust en landinwaarts nog veel minder. Er zijn geen permanente bewoners op dit continent maar het jaar rond wonen er tussen de 1.000 en 5.000 mensen in de diverse onderzoekstations. Alleen pinguïns, zeehonden, velen soorten algen en toendra vegetatie hebben zich kunnen aanpassen aan de ijskoude omstandigheden op dit continent.

Oppervlakte: 14.000.000 km²
Inwoners: 1.000-5.000
Munteenheid: geen

Wat wij hebben gedaan op Antarctica

 • Paulet Island – 63°35’S 54°47’W – zodiac landing and cruise
  Paulet Island ligt ten zuiden van Joinville en Dundee Islands in de Weddell sea. Het eiland is een oude inactieve vulkaan met een krater van 353 meter boven zeeniveau. De geothermale warmte die er nog is, zorgt ervoor dat een deel van het eiland ijsvrij blijft. Op Paulet Island broeden naast de meer dan 100.000 Adéliepinquïnparen ook sneeuwhoenen, grote jagers en Antarctische aalscholvers. De stranden worden bevolkt door pelsrobben en weddell zeehonden. Op het eiland kun je ook nog de overblijfselen vinden van de hut waar kapitein Carl Larsen en 19 bemanningsleden van het gezonken schip Antarctic begin vorige eeuw de winter in hebben doorgebracht.
 • Brown Bluff – 63°32’S 56°55’W – zodiac landing
  Brown Bluff is een typische, 745 meter hoge, platte vulkaan met steile wanden die gevormd is door lava-erupties door een gletsjer heen. Haar naam dankt ze aan het imposante klif van roodbruine vulkanische rots. Dit type vulkaan, tuya, komt maar op vier plaatsen op aarde voor. Wetenschappers vermoeden dat de doorsnee van deze vulkaan tussen de 12 en 15 kilometer zal zijn geweest. Zowel het uitzicht op Brown Bluff vanaf het schip als het uitzicht vanaf Brown Bluff op Antarctic Sound zijn schitterend en onvergetelijk. Bovendien is dit de eerste continentale landing. Op de stranden aan de voet van de machtige kliffen broeden Adélie en Ezelspinquïns.
 • De gezonken Gouvenøren in Foyn Harbour

  De gezonken Gouvenøren in Foyn Harbour

  Foyn Harbour – 64°33’S 62°01’W – zodiac cruise
  Foyn Harbour, vernoemd naar Svend Foyn’s walvisstation, ligt tussen Nansen en Enterprise Island. Op de diverse eilanden kun je nog steeds de stille herinneringen, oude houten boten en het tot zinken gebrachte schip de Gouvenøren, aan de walvisperiode zien. Verder is het hier genieten van sneeuw, bergen en prachtig gevormde ijsbergen die prachtig oplichten in de ochtendzon.

 • Wilhelmina Bay – 64°34’S 62°02’W – zodiac cruise
  Wilhelmina Bay is een 24 kilometer lange baai tussen Reclus en Cape Anna aan de westzijde van Graham Land. De baai is eind 19e eeuw ontdekt door een Belgische expeditie onder leiding van Adrien de Gerlache en vernoemde naar onze toenmalige koningin. In de baai worden regelmatig walvissen gezien. Als je hier in het Antarctisch voorjaar een zodiac cruise maakt, kun je goed het vrijkomen van zuurstof uit het smeltende ijs horen.
 • Cuverville Island – 64°41’S 62°38’W – zodiac landing

  Ezelspinquin op Cuverville Island voert haar 2 jongen

  Ezelspinquin op Cuverville Island voert haar 2 jongen

  Cuverville Island ligt in het Errera Channel tussen Rongé Island en het Arctowski schiereiland. Cuverville is een klein, rotsachtig eiland met een steile klif van ongeveer 200 meter hoog. Je treft hier als je geluk hebt beide soorten Antarctische bloeiende planten (Deschampsia Antarctica en Colobanthus quitensis). Op Cuverville wordt gebroed door ongeveer 5000 paren ezelspinguïns. Verder zie je er ook zuidelijke reuzenstormvogels, kelpmeeuwen, Antarctische sternen, sneeuwhoenen en Antarctische grote jagers.

 • Paradise Harbour – 64°54’S 62°52’W – zodiac cruise
  Paradise Harbour is de meest zuidelijke plek die we tijdens deze expeditiecruise aandoen. De zodiac cruise gaat naar Skontorp Cove waar je omringd wordt door hoge besneeuwde bergen en schitterende gletsjers. In dit gebied broeden op de kliffen Antarctische aalscholvers, Kaapse stormvogels, en Antarctische sternen.
 • Neko Harbour – 64°50’S 62°31’W – zodiac landing
  Deze naar een Noorse walvisboot vernoemde inham ligt in de Andvord Bay aan de westkust van Graham Land. Ongeveer 250 paren pinguïns broeden om de enkele rotsen die sneeuwvrij zijn. Soms kun je op het kiezelstrand Weddell zeehonden zien. Als je naar het uitkijkpunt klimt, hebt je prachtig zicht op de gletsjer en over Andvord Bay. Het meest bekend is Neko Harbour vanwege de afkalving van de gletsjer. Als je geluk hebt kun je een lawine of het afbreken van een stuk gletsjer zien. Wij hadden heel veel geluk en zagen beide! De mini-tsunami die ontstond na het afbreken van een gletsjerstuk was zeer indrukwekkend.
René en Bianca bij Neko Harbour

René en Bianca bij Neko Harbour

 
Antarctica is absoluut het meest bijzondere continent op aarde. De eerste kennismaking met Antarctica op Paulet Island waar we genoten van de grote kolonie Adéliepinquïns was geweldig. Wat een kleurschakeringen kun je op dit eiland zien. Onze eerste continentale landing bij Brown Bluff waar die dag voor het eerst de zon uitbundig doorbrak… onvergetelijk. Het winterwonderland van Foyn Harbour met zijn geweldige historie en de close encounters met de walvissen in Wilhelmina Bay maakte ons stil. De tragiek van het te laat op gang gekomen broedseizoen van de Ezelspinquïns op Cuverville maakte ons heel duidelijk hoe onverbiddelijk duidelijk hoe hard het leven hier is. Het geluid van het vrijkomen van luchtbellen uit het miljoenenjaren oude ijs in Paradise Harbour was een sensatie voor onze oren en de mini-tsunami van Neko Harbour wat het startsein was om Antarctica te verlaten. Het is niet in woorden te vatten hoe bijzonder Antarctica is. Deze laatste wildernis moet je, als je de kans krijgt, zelf gaan zien. Dan begrijp je wat wij bedoelen. Aan de andere kant hopen wij dat het toerisme naar vooral South Georgia en Antarctica beperkt blijft zodat de wildernis wild kan blijven.

Totale afgelegde afstand: 3233 zeemijl

Antarctica expeditiecruise

Onze reis naar Zuid Georgië is onderdeel van onze expeditie cruise naar Antarctica. Deze cruise start in Ushuaia (Vuureiland – Argentinië) en we doen achtereenvolgens de volgende plaatsen aan:

Antarctica expeditie cruise - routekaart

Antarctica expeditie cruise – routekaart