Zuid Georgië / South Georgia – 56°56’S, 32°24’W

Zuid Georgië - Salisbury Plain - koningspinguïn

Zuid Georgië – Salisbury Plain – koningspinguïn

Wat ons betreft is Zuid Georgië één van de mooiste en meest bijzondere eilanden ter wereld. Op het schitterende Salisbury plain tussen de honderdduizenden pinguïns staan, is zeer indrukwekkend en onvergetelijk. De broedende reuzenalbatros op Prion Island. De escorte van pelsrobben nabij Stromness Bay. Grytviken aan de mooie, beschutte baai. De energie conserverende zeeolifanten op het stand van Gold Harbour. De bijzondere lichtval in Larsen Harbour en Drygalski Fjord. En de eerste ijsbergen. Zuid Georgië is briljant en wat ons betreft echt de parel van het Antarctisch gebied.

Mocht je nu of na het lezen van ons verslag vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Algemene informatie

Zuid Georgië vormt samen met de Zuidelijke Sandwicheilanden een eilandengroep aan de rand van de Scotiazee in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het is een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, dat bestuurd wordt vanuit de Falkland eilanden. Deze archipel wordt ook geclaimd door Argentinië. De eilanden waren de inzet tijdens de Falklandoorlog. Zowel op Zuid Georgië als op de Falkland eilanden zijn er geen fossielen aangetroffen wat aantoont dat deze eilandengroepen onderdeel zijn geweest van een groter stuk land dat nu verdwenen is. Zeer waarschijnlijk zijn beide eilandengroepen een uitloper van de Andes. Zuid Georgië is één van de grootste sub-Antarctische eilanden. Het ondervindt sterke invloed van het nabijgelegen continent Antarctica, maar heeft een milder klimaat.

Overige feiten

Oppervlakte:       3.528 km²
Inwoners:            ongeveer 20
Munteenheid:       geen

Wat wij hebben gedaan op Zuid Georgië

Salisbury Plain – 54°3′S, 37°21′W – zodiac landing

Salisbury Plain ligt aan de zuidzijde van de Bay of Isles aan de westzijde van het eiland. De kleine vlakte ligt ingeklemd tussen de uitlopers van de Grace en Lucas gletsjer. Salisbury Plain is bekend vanwege de 60.000 koningspinguïnparen die hier broeden. Tijdens de rui kan het aantal pinguïns oplopen tot de 200.000 en 300.000. Pelsrobben en zeeolifanten zijn ook vertegenwoordigd. In het verleden werd vanuit hier veel gejaagd op zowel de robben als de olifanten.

Prion Island – 54°1′S, 37°15′W – zodiac landing

Dit eiland ligt in de Bay of Isles. Het is een van de weinige ratvrije eilanden in dit gebied en herbergt kwetsbare flora en fauna. Er zijn zeer strenge regels voor het maken van landingen en een tijd lang was landen zelfs niet toegestaan. Dit eiland is de broedplaats van onder andere de reuzenalbatros en de Zuid-Georgische pieper die je, als je gelukt hebt, van dichtbij kan zien.

Fortuna Bay – 54°08.85’S, 36°47.11’W – Shackleton walk

Fortuna Bay is 6 kilometer lang en ligt in het midden van de noordkust. De baai is vernoemd naar de boot van walvisvaarder Carl Larsen, Fortuna, die vanuit het walvisstation in Grytviken opereerde tussen 1904 en 1905. Vanaf Fortuna Bay kun je de laatste 5,5 kilometer wandelen van de route die Shackleton in 1916 naar Stromness Harbour aflegde.

Zuid Georgië - Stromness Bay

Zuid Georgië – Stromness Bay

Stromness–54°09′36’S, 36°42′42’W – ship cruise

Het aan de noordkust gelegen Stromness is een voormalig walvisstation. Historisch gezien is Stromness belangrijk omdat dit de bestemming was van Ernest Shackleton’s tocht in 1916. Tijdens de ship cruise door de Stromness Bay kun je het treffen dat de boot vergezeld wordt door vele pelsrobben die mee zwemmen. De stranden zijn tegenwoordig het domein van de zeeolifanten.

Grytviken – 54°16′ 53.4’S, 36° 30′28.8’W – zodiac landing

In 1904 heeft de Noor Carl Anton Larsen het walvisstation Grytviken opgezet. Grytviken ligt in de beschutte King Edward Cove bay die een zijtak is van de Cumberland East bay. In 1922 vond Shackleton hier zijn laatste rustplaats. Alleen de kerk van het station wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. In het museum wordt aandacht besteed aan de walvisvaart, de robbenindustrie, de ontdekkingen op het eiland en historie. Verder zijn er diverse wandelmogelijkheden om te genieten van deze prachtige baai en de omringende bergen.

Gold Harbour – 54°37′S, 35°56′W – zodiac landing

Gold Harbour ligt aan de zuidoost zijde van Zuid Georgië aan de voet van Salvesen Range en nabij de spectaculaire Bertrab gletsjer. Gold Harbour biedt aan ongeveer 25.000 koningspinguïnparen een broedplaats. Ook is er een kleine kolonie, ongeveer 300 paren, ezels pinguïns. De stranden is het terrein van de zeeolifanten en in de lucht zijn vele zuidelijke reuzenstormvogels op zoek naar prooien.

Larsen Harbour – 54°50′S, 36°1′W – zodiac cruise

Zuid Georgië - Drygalski Fjord

Zuid Georgië – Drygalski Fjord

Larsen Harbour is een smalle zijtak van Drygalski fjord aan de zuidwest zijde van Zuid Georgië. Het gebied hier is ratvrij waardoor onder ander de Zuid-Georgische pieper, stormvogels en prions zich hier graag komen wassen. In de namiddag kun je genieten van de prachtige lichtval op de ruige rotsen en de spiegelingen in het water. Als je geluk hebt, zie je hier de eerste Weddell zeehonden.

Drygalski Fjord – 54°49′S, 36°0′W – ship cruise

Het fjord aan de zuidwest zijde van Zuid Georgië is ruim 11 kilometer lang en 1,5 kilometer breed. Dit fjord doet Antarctisch aan en met de ondergaande zon kun je genieten van prachtige kleuring op bergen en gletsjers.

Antarctica expeditiecruise

Onze reis naar Zuid Georgië is onderdeel van onze expeditie cruise naar Antarctica. Deze cruise start in Ushuaia (Vuureiland – Argentinië) en we doen achtereenvolgens de volgende plaatsen aan:

Antarctica expeditie cruise - routekaart

Antarctica expeditie cruise – routekaart