Zuid Orkney / South Orkney – 60°35′S, 45°30′W

Onderzoeksstation Orcadas Station op Laurie eiland

Onderzoeksstation Orcadas Station op Laurie eiland

Deze eilanden groep valt onder de Antarctic Treaty van 1959. Toch claimen zowel Groot-Brittannië als Argentinië het als zijnde van hen. De Argentijnen hebben op Laurie Island hun basis, Orcadas station. Hier verblijven in de winter 14 personen en in de zomer kan het aantal oplopen tot 45. Zij houden zich bezig met onderzoek naar gletsjers, land- en zeeijs, seismologie en meteorologie. De Britten hebben een Britsch Antarctic Survey (BAS) hut bij Cape Geddes op Laurie Island.

Oppervlakte: 620 km²
Inwoners: geen
Munteenheid: geen

Wat wij hebben gedaan op Zuid Orkney

Laurie Island, Orcadas Station – 60°42’S, 44°10’W – zodiac landing
Sinds 1903 is Orcadas Station permanent in gebruik en daarmee is het het oudste permanent bemande onderzoeksstation op Antarctica. Naast deze basis heeft Argentinië nog vijf andere permanente basis op Antarctica. Deze basis ligt op 4 meter boven zeeniveau en heeft 11 gebouwen. In de winter zijn er 14 personeelsleden aanwezig en in de zomer kan dit aantal oplopen tot 45. Er wordt onderzoek gedaan naar land- en zeeijs en verder is er een seismologisch en een meteorologisch deel.
Door de laaghangende bewolking en het was slechtere weer was South Orkney bij aankomst maar tot op een meter of 10 hoogte zichtbaar. Gelukkig trok de mist gedurende ons bezoek op en hebben we toch een aardige indruk van deze desolate eilandengroep gekregen. De mensen op de basis waren vriendelijk en gaven uitleg over hun leven en werk op de basis. Het kiezelstrand was deze dag het terrein van vele tientallen pelsrobben.

Antarctica expeditiecruise

Onze reis naar Zuid Georgië is onderdeel van onze expeditie cruise naar Antarctica. Deze cruise start in Ushuaia (Vuureiland – Argentinië) en we doen achtereenvolgens de volgende plaatsen aan:

Antarctica expeditie cruise - routekaart

Antarctica expeditie cruise – routekaart