Zuidelijke Shetlands / South Shetlands – 62°0′S, 58°0′W

Sneeuwstorm bij Deception Island

Sneeuwstorm bij Deception Island

Ongeveer 120 kilometer ten noorden van het Antarctisch schiereiland liggen de South Shetland eilanden. Deze eilanden vallen ook onder de Antarctic Treaty maar zowel Groot-Brittannië als Chili, als Argentinië claimen de eilandengroep als zijnde van hen. Meer dan 10 landen hebben basis op de South Shetlands; de meeste op King George vanwege de beschikbaarheid van de Chileense landingsbaan wat ook mogelijkheden tot samenwerking biedt. Deception eiland is een sinds eind jaren zestig inactieve vulkaan en heeft één van de veiligste havens. Een deel van de vulkaanwand is ingestort en daardoor is het mogelijk om de krater met een diameter met ongeveer 12 kilometer in te varen.

Oppervlakte: 3.687 km²
Inwoners: geen
Munteenheid: geen

Wat wij hebben gedaan op Zuidelijke Shetlands

  • Deception Island, Neptune’s Bellows – 63°0′S, 60°34′W – ship cruise
    Neptune’s Bellows is de naam voor de smalle doorgang tussen de open zee en de krater. In de doorgang ligt Ravn Rock waardoor het naar binnen varen nog lastiger wordt. Vanaf de brug of het dek kun je het beste genieten van deze spectaculaire ship cruise.
  • Deception Island, Whalers Bay – 62°59’S, 60°34’W – zodiac landing
    Vanaf het brede, zwarte strand van Whalers Bay kun je wandelen naar Neptune’s Window voor een view op zee en over het kratermeer. Verder staan er roestende tanks, een oude hangar en het Biscoe huis. Deze overblijfselen herinneren aan het walvisstation dat hier begin vorige eeuw was. Whalers Bay is ook de plek waar in 1928 Sir Hubert Wilkens de eerste landing met een vliegtuig op Antarctica maakt.
  • Deception Island, Port Foster – 62°58′37’S, 60°39′0’W – ship cruise
    Port Foster, de vulkaankrater, is van groot ecologisch belang vanwege de verstoring van het natuurlijk evenwicht door de vulkanische activiteit. Een ship cruise is, mits het goed weer is, een bijzondere ervaring.

 
Ons bezoek aan de South Shetlands werd grotendeels door het weer bepaald. De ship cruise door Neptune’s Bellows was door de sneeuwstorm extra spannend, de wandeling naar Neptune’s Window in de voortdurende sneeuwstorm was een echte Antarctische belevenis maar de ship cruise door Port Foster was een minder succes door het slechte zicht. Het missen van de landing op Baily Head waar een kolonie kinbandpinquïns broed vonden we erg jammer.

Antarctica expeditiecruise

Onze reis naar Zuid Georgië is onderdeel van onze expeditie cruise naar Antarctica. Deze cruise start in Ushuaia (Vuureiland – Argentinië) en we doen achtereenvolgens de volgende plaatsen aan:

Antarctica expeditie cruise - routekaart

Antarctica expeditie cruise – routekaart