Rondreis Laos 2006

Tijdens onze rondreis doen wij de volgende plaatsen in Laos aan: Luang Prabang, Phonsavan, Vang Vieng, Vientiane, Pakse, Champasak, Bolaven plateau en Si Phan Don in Laos en Ko Samui in Thailand.

Algemeen reisinformatie

Vliegen
Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van China Airlines (via Bangkok). Met Bangkok Airways vliegen we naar Laos en van Bangkok naar Ko Samui. Van Ubon Ratchatani naar Bangkok vliegen we met Air Asia.

Visum
Nederlands kunnen bij aanko,st op een luchthaven in Laos een 15 dagen visum aanschaffen. Deze glimlachopwekkende formaliteit kost je 30$ of 31$ (weekend, feestdagen en onaangename uren).

Geld
In Laos kun je betalen met onder andere Kip, Bath, Dollar en Euro. Wij zijn van mening dat in de meeste gevallen betalen met Kip en dus het ruilen van geld in Kip het interessants is (hotels en sommige winkels vormen soms uitzonderingen waar betalen met dollars interessanter is). Bij de diverse exchange offices krijg je behoorlijke wisselkoersen. De berichten dat je in Vientiane kunt pinnen kunnen wij niet bevestigen.

Telefoneren
Het bereik/ is afhankelijk van je telecom provider maar de dekking is in Laos redelijk. Om hoge telefoonrekeningen te voorkomen verdient het de aanbeveling om een prepaid sim van een lokale provider aan te schaffen.

Internet
De internetvoorzieningen zijn in de wat grotere en toeristische plaatsen Laos goed. De meeste Internetcafés beschikken over prima verbindigen.

Luang Prabang

Luchthaven Luang Prabang

Luchthaven Luang Prabang

We slapen drie nachten in het Rattana Guest House. Dit guesthouse ligt op loopafstand van vrijwel alles wat er in Luang Prabang is te zien en doen. Verder ligt het in een rustig straatje en zijn de eigenaars heel vriendelijke en behulpzaam. Wij vinden dit guesthouse een aanrader; zeker de kamers boven over de voorzijde die toegang geven tot het balkon.
De reden waarom wij Luang Prabang aandoen, is dat deze stad om de UNESCO lijst van cultureel erfgoed staat. Hou je niet van oude stenen dan vind je deze stad niet zo spraakmakend en heb je het hier wellicht binnen en dag al gezien.

Wat wij hebben gedaan in Luang Prabang

 • Massages bij Lotus de Laos
  De diverse massages zijn hier prima; goed om bij te komen van de intercontinentale vlucht!
 • JoMa Bakkery Café
  Genieten van een kwalitatief hoogstaand ontbijt in een plezierige omgeving
 • Wat Wisunarat
  De watermeloenvormige stupa (That Makmo) is een van die dingen die je wilt hebben gezien.
 • Wat Pa Huak
  Wat Pa Huak

  Wat Pa Huak

  De tempel ziet er prachtig uit maar helaas konden we de man met de sleutel niet vinden en dus hebben we het zonder de binnenkant moeten doen.

 • Wat Aham
  De tempel is minder bijzonder dan de twee grote banyan trees voor op het tempelterrein.
 • Wat Thammonthayalan
  Vanaf het terrein van dit nog operationele klooster heb je prachtig zicht op de Nam Khan rivier.
 • Wat Phu Si en That Chomsi
  Het is even klimmen maar het uitzicht over de stad is prachtig; in het hete droge seizoen is het wellicht verstandiger deze klim aan het einde van de dag te doen; de view is overigens in het droge seizoen door alle branden minder spectaculair.
 • Royal Palace museum
  Een rondje over het terrein en door het museum is zeker de moeite waard.
 • Nachtmarkt op Th Sisavangvong in Luang Prabang

  Nachtmarkt op Th Sisavangvong in Luang Prabang

  Handwerkmarkt
  Elke avond is de Th Sisavangvong vanaf het Royal Palace in noordelijke richting afgesloten voor verkeer en zetten de Hmong uit de omgeving hun markt op. Echt de moeite waard om langs te slenteren. Let ook op alle met name oudere vrouwen die nog in de originele klederdracht lopen!

 • Th Sakkarin
  De oude coloniale panden aan deze straat geven een goed beeld van hoe het hier vroeger is geweest.
 • Wat Xieng Thong
  Een van de meest bekende en zeker ook mooiste tempels van de stad.
 • Wat Xieng Muan
  Bij deze tempel is een school voor de kunst gevestigd; veel van de gemaakte kunst is op het tempelterrein terug te vinden.
 • Mekong rivier
  In de namiddag genieten van een hapje en een drankje aan de Mekong river

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Luang Prabang

 • De grotten van Pak Ou

  De grotten van Pak Ou

  De grotten van Pak Ou
  Bekend vanwege de grote verzameling van ongeveer 5000 boeddha beelden. Erg indrukwekkend en de views vanuit de grot zijn super.

 • Ban Xang Hai
  Dit dorp is bekend vanwege de Lao Lao stokkerij. Als je behoefte hebt aan Lao Lao met special flavours dan kun je hier prima terecht; flessen zijn leverbaar met gekko, slang of andere kleine diertjes erin.
 • Ban Phanom
  Dit dorp is bekend vanweg de zijdewevers en bijzondere katoenkunst.
  Varen op de rivier is overigens super. Genieten van de prachtige omgeving en vergezichten en alle activiteiten die in en langs de rivier plaatsvinden; de wassende vrouwen, de spellende kinderen, de goudzoekers, de grazende dieren en nog veel meer…
  De twee hiervoor genoemde dorpjes zijn overigens wel erg toeristisch dus daar moet je van houden…

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Exit fee Thailand 500 bath Per persoon
Transfer vanaf luchthaven 5 US dollar Per auto
Rattana Guest House 15 US dollar Per kamer per nacht excl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)
Entreekosten Wat A ham, That Makmo, That Phu Si en Wat Xieng Thong 10.000 kip Per persoon per tempel
Royal Palace museum 20.000 kip Per persoon
Excursie Pak Ou en dorpjes 60.000 kip Per persoon inclusief entreekosten

 
In Luang Prabang boeken we bij een locale reisorganisator tickets om met een shared minivan (die ons ophaalt bij ons hotel) naar Phonsavan te reizen. Op deze manier is het redelijk betaalbaar. Overigens kun je als je de kosten wilt drukken prima met de local bus. Enige nadeel is dat de locals echt niet tegen het slingeren in de bergen kunnen en vrijwel allemaal wagenziek worden.

Phonsavan

Het door oorlog getekende land rondom Phonsavan

Het door oorlog getekende land rondom Phonsavan

We slapen twee nachten in hotel Maly. Dit hotel ligt op loopafstand (ongeveer 1 km) van het centrum. Hoewel het hotel wat betreft indeling apart te noemen is, zijn de kamers eenvoudig maar ruim en schoon. Er zijn ook diverse recreatieruimten wat wel prettig is aangezien het in dit deel van het land veel regent. In het gezellige restaurant worden goede gerechten geserveerd.
De eigenaar van het hotel heeft een reisorganisatie Sousath Travel. Deze organisatie biedt kwalitatief goede en informatieve excursies naar onder andere Plain of Jars. Het is echt een aanrader om excursies via hen te regelen!

Wij doen Phonsavan aan omdat wij de historische Plain of Jars willen zien. Het oorlogsverleden (Secret War in de 60-er jaren) van de streek is iets waar je hier niet omheen kunt en daarom besteden we hier ook tijd aan.

Wat wij hebben gedaan in Phonsavan

 • Plain of Jars nabij Phonsavan

  Plain of Jars nabij Phonsavan

  Plain of Jars
  Vlakte der Kruiken; in dit gebied zijn op 60 plaatsen kruiken in dit gebied te vinden. De 3 grootste verzamelingen kun je veilig bezoeken. De rest ligt in delen met nog heel veel UXO’s en zijn daardoor niet bezoekbaar. Als je interesse hebt in geschiedenis en cultuur is dit iets wat je moet hebben gezien. De verhalen van onze gids waren zeer boeiend en leerzaam. Je inlevingsvermogen wordt hier veel beter door. Uitleg van de experts.

 • Lao War Memorial
  Monument ter nagedachtenis aan de 4500 Laotische slachtoffers van de oorlog.
 • Vietnamese War Memorial
  Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Vietnamese tijdens dezelfde oorlog.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Minivan Luang Prabang – Phonsavan 51,75 US dollar ‘Seat in a van’ voor twee personen
Maly Hotel 20 US dollar Per kamer per nacht excl. ontbijt
(2 persoonskamer zonder A/C met eigen badkamer)
Dagtour Plain of Jars 52 US dollar Per tour (kosten worden verdeeld over het aantal deelnemers…)
Entreekosten Site 1, 2 en 3 22000 kip Per persoon

 
We besluiten met de ‘gewone’ bus van Phonsavan naar Vang Vieng te reizen. Van het Maly hotel kun je met een jumbo naar de busterminal gaan.

Vang Vieng

Schitterende stalactieten in een grot nabij Vang Vieng

Schitterende stalactieten in een grot nabij Vang Vieng

Dit zeer toeristische dorpje ligt aan de oever van de Nam Song rivier te midden van de prachtige karstgebergtes. De prachtige vergezichten, de schitterende natuur en de indrukwekkende grotten waarvoor wij hierheen gaan, compenseren de negatieve toeristische kanten van dit dorpje ruimschoots. De restaurants waar je liggende, etend naar oude afleveringen van bijvoorbeeld Friends kan kijken (met het geluid hard aan), vinden wij echt een toeristisch dieptepunt.
Wij logeren twee dagen in het Vang Vieng Orchid. Dit hotel is relatief nieuw en heeft mooie, ruime, schone en deels van balkon met prachtig uitzicht voorziene kamers. Het is aan te raden om een kamer op de bovenste verdieping (kamer 301 tot 304) te nemen vanwege het prachtige uitzicht.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Vang Vieng

 • The Tham Sang Triangle
  Als je deze tour in het warme seizoen per fiets en wandelt aflegt, neemt dit meer dan de halve dag die de LP aangeeft, in beslag. De fietstocht is absoluut de moeite waard. Hoewel je op de doorgaande weg fietst, kun je toch genieten van de fantastische omgeving. De Tham Sang – Tham is Lao voor grot – is zeker niet speciaal te noemen en zou je ook over kunnen slaan. In de Tham Loup kun je genieten van indrukwekkende stalactieten en zoutformaties. In de Tham Hoi wordt je uithoudingsvermogen getest door je ongeveer 3 kilometer te laten klimmen, klauteren en af en toe zelf bijna kruipen door het gebergte heen. Het eindpunt is wel super want hier zie je het grote binnenberg meer! Tot slot de Tham Nam; deze zijn wij niet ingegaan want door het hoge water kon je er alleen per binnenband in komen en we willen onze camera’s niet nat laten worden.

We waren overigens van plan om ook nog te kajakken maar dit paste uiteindelijk tijd technisch niet.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Jumbo naar busterminal 2 US dollar Per rit
Bus Phonsavan – Vang Vieng 70.000 kip Per persoon
Vang Vieng Orchid 20.000 kip Per kamer per nacht excl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)
Fietshuur 10.000 kip Per fiets per dag
Tol-, stallings- en entreekosten 11.000 kip Per persoon

 
We accepteren het aanbod van de hoteleigenaar om met hem en zijn zoon mee te rijden naar Vientaine. De geriefelijke rit in de pickup van de familie duurt ruim drie en een half uur. Tijdens de rit praten we honderduit met vader en zoon en genieten we ook van de prachtige views.

Vientiane

Pha That Luang het belangrijkste monument van Laos

Pha That Luang het belangrijkste monument van Laos

De hoofdstad van Laos mag in onze reis niet ontbreken. We boeken twee nachten bij Mali Namphu guesthouse. Dit guesthouse wat meer aandoet als een hotel is een echte aanrader! We zullen hier uiteindelijk maar 1 nacht slapen omdat we besluiten om bij gebrek aan vliegtuigstoelen met de nachtbus naar Pakse te gaan.
In Vientiane hebben wij een visa-extentions geregeld. Buiten dat het tijd kost om alle formulieren in te vullen en dat het uiteraard weer geld kost, is het regelen van zo’n extention echt geen probleem. De andere reden dat we Vientiane aandoen, is dat het de hoofdstad is die ondanks dat het meer aandoet als een provinciestad toch nog een aardig aantal toeristische trekkers in huis heeft.

Wat wij hebben gedaan in Vientiane

 • Pha That Luang
  Het belangrijkste nationale monument van Laos. Het goud glimt je sinds de jaren 30-40 weer tegemoet. Deze stupa is een must om te zien maar is niet het mooiste wat je in Laos kan zien.
 • Patuxai de Arc de Triomphe in Ventiane

  Patuxai
  de Arc de Triomphe in Ventiane

 • Patuxai
  De laotianse Arc de Triomphe. Bij een bijzonder gezicht in Azië…
 • Talat Sao
  De grootste openlucht markt van Vientiane.
 • That Dam
  Een van de oudste boeddhistische stupa’s in Vientiane. Niet mooi, wel oud…
 • Presidential Palace
  Dit paleis is wat ons betreft niet wat je mooi noemt. Doordat je het ook niet kunt bezoeken, is het slecht leuk om langs te lopen op weg naar Wat Si Saket.
 • Wat Sisaket
  Wat ons betreft is deze oude tempel met z’n prachtige boeddhabeelden en vervagende muurschilderingen echt het hoogtepunt van cultureel Vientiane. Deze tempel is wat ons betreft een plezierige must.
 • Andere tempels zoals Haw Pha Kaew, Wat Mixay, Wat Ong Teu Mahawihan, Wat Hai Sok en Wat In Paeng
  Echte tempelliefhebbers kunnen deze tempels tijdens een wandeling van 2-3 uur allemaal zien.
 • Mekong Rivier
  Genieten van een drankje aan de Mekong rivier en de zon zien ondergaan is de perfecte maar zeker niet originele afsluiter van een drukke dag. Vele stadgenoten en toeristen zullen ervoor zorgen dat er genoeg te beleven valt langs de rivier.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Vang Vieng- Vientiane 18 US dollar Prijs voor de minivan. Wij hebben meegelift met de eigenaar van ons guesthouse die toch naar Vientiane ging.
Mali Namphu guesthouse 17 US dollar Per kamer per nacht incl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)
Entree Patuxai 3.000 kip Per persoon
Entree Wat Sisaket 5.000 kip Per persoon

 
Aangezien er de eerste week geen stoelen op een vlucht naar Pakse beschikbaar zijn, besluiten we toch over de weg naar Pakse te reizen. Na enig informeren blijkt er geen enkele minivan overdag naar Pakse te gaan en daarom gaan we met het ‘gewone’ openbaar vervoer. Dit keer een nachtelijke rit naar Pakse.

Pakse

Kaf van de rijst scheiden op het Bolaven Plateau

Kaf van de rijst scheiden op het Bolaven Plateau

De stad Pakse in voor ons slechts een handige plek om te overnachten. De stad zelf heeft wat ons betreft geen bezienswaardigheden die je moet zien. We gebruiken ons verblijf hier slechts voor ons uitstapje naar het Bolaven plateau en als vertrekpunt voor de boottocht naar Champasak. In Pakse verblijven we twee nachten in het luxe Pakse hotel.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Pakse

 • Dagtour over het Bolaven plateau
  Tijdens deze tour bezoek je onder andere een theeplantage, zie je vele koffieplantages, bezoek je onder andere Katu en Alak dorpen, kun je genieten van waterval Tat Fan en waterval Tat Lo, bezoek je het etnic museum, geniet je van het koelere klimaat en geniet je van al het moois dat je onderweg tegenkomt.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Vientiane – Pakse 9 US dollar Per persoon
Dagtour 75 US dollar Per bus incl chauffeur (dus interessant om medereizigers te vinden)
Entree Tat Fan 5000 kip Per persoon
Entree etnic en nabij gelegen waterval 5000 kip Per persoon
Pakse hotel 24 US dollar Per kamer per nacht incl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)

 
Naar Champasak reizen we per boot. Niet de variant met de kuddes varkens en de halve oogst aan boord maar de toeristische variant met geriefelijke rieten stoelen. Het is wat minder origineel maar wel zo comfortabel.

Champasak

Ruïnes van Wat Phu Champasak

Ruïnes van Wat Phu Champasak

In dit dorp verblijven we in het A Nou Xa guesthouse. Dit guesthouse ligt bij de aanlegplaats van de boot. Het dorpje is leuk om overdag even te zien op weg naar Wat Phu Champasak maar het is niet meer dan een doorsnee dorpje.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Champasak

 • Wat Phu Champasak bezoeken
  Deze op de Unesco staande tempelruïne is weliswaar kleiner dan Angkor Wat in Cambodja maar wel ouder. Cultureel is dit echt een hoogtepunt en van het Upper Level de lager gelegen delen overzien is absoluut indrukwekkend. In het Upper Level is ook nog fraai beeldhouwer te zien.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Boot Pakse – Champasak 50.000 kip Per persoon
Jumbo Wat Phu Champasak 20.000 kip Per persoon
Entree Wat Phu Champasak 30.000 kip Per persoon
A Nou Xa hotel 100.000 kip Per kamer per nacht incl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)

 
De route van Champasak naar Don Khong reizen we over land. Eerst steken we met de ferry de rivier over. Aan de andere zijde nemen we een sangtaew naar de kruising met de weg naar het zuiden. Daar wachten we een uur op een bus en daarmee reizen we naar de ferry voor Don Khong. Met de ferry varen we naar het eiland.

Si Phan Don (eiland Don Khong)

Si Phan Don

Si Phan Don

Op het eiland Don Khong verblijven drie nachten bij Pon’s River guesthouse. Dit guesthouse ligt op een steenworp afstand van de ferry aanlegplaats. Don Khong is is het grootste eiland van Si Phan Don. Op het eiland zijn eigenlijk maar twee dorpjes maar het eiland is best mooi en wuivende rijstvelden blijven een prachtige gezicht. Cultureel gezien kom je op dit eiland niet verder als een aantal lokale tempels.

Wat wij hebben gedaan op Don Khong

 • Fietstocht over het eiland
  Op deze manier kun je prima genieten van alles wat er te zien is en in een halve dag fiets je het eiland rond. Let wel op als je in de warme tijd op het eiland bent, de wegen hebben over het algemeen geen schaduw. Fietsen, de kleine Chinese ‘kinder’model, zijn eenvoudig te huren in Muang Khong.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Don Khong

 • Dolfijnen spotten
  Vanaf een klein rotsachtig eilandje voor je uit turen naar Cambodja en hopen dat je de zeldzame Irrawaddy dolfijnen ziet. Wij hebben ze gezien maar helaas voor ons zwommen ze wel of een afstand van 150-200 meter.
 • Khon Phapheng Falls

  Khon Phapheng Falls

  Khon Phapheng Falls
  Via een netwerk van bamboe verbindings’bruggetjes’ tussen diverse rotsen kun je deels tussen deze machtige watervallen komen. Deze waterval is absoluut de moeite waard.

 • Li Phi Falls (Tat Somphamit)
  Vanaf het dorpje Ban Khon wandel je ongeveer 2 kilometer naar deze waterval. Hoewel absoluut mooi is het wel aan te raden deze waterval eerst te bezoeken en daarna Khon Phapheng omdat deze echt veel spectaculairder is.
  Voor deze drie activiteiten hebben we bij ons guestehouse een dagtrip geboekt.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Ferry Champasak 3.000 kip Per persoon
Sangtaew naar kruising 5.000 kip Per persoon
Bus kruising – Don Khong 40.000 kip Per persoon
Ferry Don Khong 10.000 kip Per persoon
Excursie dolfijnen en watervallen 10 US dollar Per persoon (excl. entreekosten, eten en drinken)
Entree Khon Phapheng falls 10.000 kip Per persoon
Entree Li Phi Falls 9.000 kip Per persoon
Pon’s River guestehouse 10 US dollar Per kamer per nacht excl. ontbijt
(2 persoonskamer met A/C en eigen badkamer)

 
Vanaf Don Khong willen we proberen in een dag naar Bangkok door te reizen. Samen met een andere vrouw huren we een minivan die ons van Don Khong naar de grens zal brengen. Aan de andere zijde van de grens zal iemand anders ons opwachten en deze persoon zal ons naar de luchthaven van Ubon Ratchatani. Vanaf Ubon Ratchatani kunnen we in de namiddag met Air Asia naar Bangkok vliegen waar we in de stad overnachten in Mercure Accor hotel Bangkok. De volgende dag vliegen we met Bangkok Airways naar Ko Samui.