Oman 2010

Onze rondreis door Oman bestaat uit drie delen: Eerst vliegen we naar Khasab om daar enkele dagen te verblijven en Musandam te verkennen. Terug is Muscat huren we een auto waarmee we 14 dagen het land doorkruisen. Wij doen de volgende plaatsen aan: Muscat, Sur, Ras Al-Jinz, Wahida Sands, Masirah, As Duqm, Nizwa, Jabrin, Jabal Shams en Yitti Beach. Na het inleveren van de auto verblijven we nog een aantal dagen in Muscat.

Algemeen reisinformatie

Rotonde in Muscat

Rotonde in Muscat

Vliegen
Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van de KLM (via Abu Dhabi). Voor de binnenlandse vluchten boeken we tickets via de website van de nationale vliegtuigmaatschappij van Oman; Oman Air.

Visum
Nederlanders kunnen bij aankomst op een luchthaven in Oman een visum aanschaffen. De kosten hiervoor zijn 20 Rials (of 45 euro).

Geld
In de aankomsthal staat een pinautomaat waar je met een creditcard (onder andere Visa) geld kunt pinnen. Verder kun je in vrijwel alle plaatsen geld pinnen.

Telefoneren
Het bereik is afhankelijk van je telecom provider maar de dekking is over het algemeen goed. Uiteraard kun je ook een prepaid sim van een lokale provider aanschaffen. Oman Mobile zit in de aankomsthal.

Internet
De internetvoorzieningen zijn prima. In veel plaatsen zijn er Internetcafés te vinden en de meeste hotels bieden, hoewel meestal betaald, Internetvoorzieningen aan.

Oman off-road boek
Het Oman off-road boek, een absolute aanrader!, is onder andere verkrijgbaar in de kleine boekenwinkel in de aankomsthal.

Muscat

Onze vlucht uit Amsterdam arriveert laat in de avond in Muscat en omdat we de volgende dag naar Khasab doorvliegen willen we een hotel dat niet te ver van het vliegveld ligt. We boeken thuis alvast een luxe kamer in het Coral Hotel. Dit hotel blijkt prima te zijn; de kamer is ruim, schoon en het ontbijt is voldoende.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Taxi luchthaven – Coral Hotel Muscat 7 rials Per taxi
Coral Hotel Muscat 58,5 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt
Taxi Coral Hotel Muscat – luchthaven 8 rials Per taxi

 

Khasab

Moskee van Khasab

Moskee van Khasab

Voor vertrek uit Nederland hebben wij alvast drie nachten bij Khasab hotel geboekt. Het hotel ligt dicht bij de luchthaven en heeft een gratis shuttle service. De kamer is prima en voor wie het op prijs stelt, is er een zwembad. Het restaurant biedt de optie om binnen of buiten op het terras (met uitzicht op het zwembad) te eten. De prijs-/ kwaliteitverhouding is prima. Wil je veel sfeer en/of mooi uitzicht dan kun je wellicht beter in één van de andere hotels gaan slapen.

Wat wij hebben gedaan in Khasab

 • Stadswandeling
  In een middag wandelen we van het hotel naar de nieuwe souk. De volgende stop is Khasab castle en we sluiten af met de oude souk. Deze wandeling geeft je een goed beeld van Khasab en omgeving. Vooral de omringende, machtige bergen die overal boven de gebouwen uittorenen vinden wij schitterend. Geniet van het lichtspel op de bergen tijdens de zonsondergang!

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Khasab

 • Sayh plateau Musandam

  Sayh plateau Musandam

  Hele dag Dhow cruise
  De cruise brengt ons via Khor Ash Sham langs enkele nederzettingen naar Telegraph Island. Onderweg zien we een groep dolfijnen. Bij Telegraph Island is er ruim de tijd om te snorkelen. Hoewel het koraal het moeilijk heeft door de oplopende zeewatertemperatuur en de grote hoeveelheid zee-egels valt er nog genoeg te zien. Na de lunch varen we via twee nederzettingen naar Seeb Island waar we opnieuw kunnen snorkelen. Ook hier zien we weer vele vissoorten. Al met al een heerlijke dag op en in het water. Zeker de moeite waard.

 • Halve dag mountain safari
  Met een 4WD worden we naar Khawr an Najd gereden. Het uitzicht over het fjord is schitterend. Daarna rijden we de spectaculaire weg door het bergachtige gebied rond Jabal Harim naar het Sayh plateau. In het voorjaar en de zomer is het plateau waterrijk en groen. Een idyllische oase in dit ruige, kale berglandschap. Als sluitstuk van onze middag doen we Rawdah checkpoint aan. Vanaf hier heb je zicht op de eveneens spectaculaire weg die naar Rawdah Bowl leidt. Door deze trip te doen, hebben wij een goed beeld van het binnenland gekregen. Het is een aanrader.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Khasab hotel 38 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt
Fee Khasab castle 0,5 rials Per persoon
Dhow cruise (hele dag) 20 rials Per persoon
Mountain safari (halve dag) 25 rials Per persoon

 
Vanuit Khasab kun je zowel met de boot als het vliegtuig als over land terug naar Muscat. Wij kiezen voor het vliegtuig omdat de boot op onze terugreisdag niet vaart. Het schijnt overigens wel een spectaculaire boottocht te zijn…

Muscat

Corniche in Muscat

Corniche in Muscat

Terug in Muscat halen we onze, via Aladin Travel geboekte, huurauto op. Wij hebben ervoor gekozen om ook een kampeerset te huren zodat we, indien er geen hotelkamer meer beschikbaar is, kunnen kamperen. De kosten voor een 4WD auto inclusief verzekeringen en 200 kilometer per dag plus kamperset zijn voor ons iets minder 100 euro per dag.

Voor het bepalen van onze route hebben we gebruik gemaakt van onder andere de Lonely Planet en de Explorer off-road Oman (in Nederland moeilijk te verkrijgen). Oman: Jewel of the Arabian Gulf  hebben wij gelezen om meer over het land en z’n geschiedenis te weten te komen. Via Aladin Travel hebben we waardevolle tips en ideeën aangereikt gekregen en tot slot is de site van het verkeersbureau absoluut een bezoek waard.

Zelf rijden in Oman is prima te doen. Behalve in de Capital Area is het over het algemeen rustig op de wegen. Vrijwel alle hoofdwegen zijn geasfalteerd of in voorbereiding om te worden geasfalteerd. Wat dat betreft is een 4WD niet meer noodzakelijk. Toch is een 4WD  wel aan te raden omdat dit je maximale vrijheid geeft. Her en der heb je toch echt een 4WD nodig zoals in de woestijn, op het strand, in de bergen en her en der in het binnenland. In het donker rijden is geen probleem alleen dien je wel goed om te letten en rekening te houden met de lokale rijstijl.

We slaan proviand in en besluiten nog een nacht in Muscat te blijven. Thuis hebben we al een goed hotel in Ruwi gevonden en die ligt op onze route. We verblijven een nacht in het voordelig geprijsde Mutrah hotel. Onze kamer is prima met heerlijke bedden. Als de douchestraal beter zou zijn dan was het wat ons betreft helemaal goed geweest. Voor het diner en ontbijt kunnen we terecht in het inpandige restaurant. De kwaliteit van het eten is prima en voor de liefhebbers van een alcoholische versnapering; in dit restaurant zijn bier en wijn verkrijgbaar!

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Mutrah Hotel 30 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

Muscat – Sur

White Beach nabij Fins in Oman

White Beach nabij Fins in Oman

In Sur boeken wij een nacht bij het Sur Beach hotel dat aan de noordwest kant van Sur aan zee ligt. Het is een prima hotel en alle kamers hebben een balkon met uitzicht op zee. De bedden liggen goed en de badkamer is mooi en schoon. Het restaurant is goed maar door de grootte zaal en het gebrek aan gasten mist het sfeer. Wat dat betreft kun je beter de auto pakken en in het gebied rond de souk wat gaan eten.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Muscat naar Sur

 • Qurayyat
  Deze stad kent een rijke geschiedenis. Hoewel er niet veel meer van terug te zien is, vormt deze stad een prima eerste stop. De hoofdattractie is het meer dan 150 jaar oude fort en de nog oudere Shareesha boom ervoor. Qurayyat beschikt ook over een stuk mangrove maar je zult een lokale visser bereid moeten krijgen om je erdoor te varen want vanaf de weg krijg je er niets van mee.
 • White Beach
  De naam vertelt het hele verhaal; een prachtig wit strand met blauw water die terzijde door kleurrijke rotsen worden geflankeerd. Alleen al voor de schoonheid van dit strand moet je het gezien hebben. Volgens diverse gidsen kun je er fantastisch snorkelen. Wij troffen een wilde zee waardoor het zicht erg beperkt was.
 • Bibi Maryam’s Tomb
  In de 13e en 14e eeuw was Qalhat een welvarende havenstad. Door een aardbeving en de invasie door de Portugezen is de stad in verval geraakt. Tegenwoordig herinneren de tombe, het waterreservoir en delen van de stadsmuur aan vervlogen tijden. De bewegwijzering naar de site, die op het moment dat wij deze bezoeken eigenlijk gesloten is, is slecht maar de lokalen helpen je graag op weg. Guno, de cycloon die in juni 2007 over Oman raasde, heeft ook in Qalhat zijn destructieve sporen nagelaten. De weg naar de site is deels weggeslagen waardoor je nu alleen via een steile, onverharde weg de site nog kunt bereiken. Voor wie van cultuur en geschiedenis houdt is dit een must en voor andere is wellicht een snelle blik op de tombe vanaf de snelweg voldoende.
Uitzicht over het strand van Sur

Uitzicht over het strand van Sur

Wat wij hebben gedaan in Sur

 • Bilad Sur Castle
  Dit kasteel is 200 jaar geleden gebouwd om te stad te beschermen tegen plunderende stammen. Het kasteel is op het moment dat wij er zijn nog niet geopend voor bezoekers.
 • Corniche
  Al wandelend langs de Corniche geniet je van de vissers en de voetballende jeugd met op de achtergrond uitzicht op het schilderachtige dorp Ayjah.
  Tip: maak deze wandeling aan het einde van de dag; de ondergaande zon geeft een schitterende kleuring.
 • Dhow building yard
  Tegenwoordig worden er nog slechts op enkele plekken dhow’s gebouwd; daar waar in de hoogtijdagen honderden schepen werden gebouwd. Toch is een bezoek aan de scheepswerf zeker de moeite waard.
 • Fatah al Khyr
  Iets voorbij de scheepswerven worden enkele schepen tentoongesteld. De Fatah al Khyr is een ghanjah wat één van de grootste types zeewaardige dhow’s is. Dit grote type boot is vrijwel nergens meer te zien en dat maakt het een bezoek waard. Helaas kun je de schepen niet van binnen bekijken.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Sur Beach hotel 40 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

Sur – Ras al-Jinz

Ras al-Jinz is een klein dorp aan de noordoost kust van Oman en heeft geen hotels en restaurants. Voor een overnachting heb je drie keuzes.Logeren bij het visitor center; prachtige kamers maar er hangt wel een aardig prijskaartje aan kamperen net buiten het visitor center; je mist sfeer maar je kunt gebruikt maken van het restaurant en de toiletvoorzieningen van het visitor center logeren bij Al Naseem Camp; simpele barasti hutten en als het rustig is sfeerloos en leeg Wij bekijken alle opties en besluiten te gaan kamperen onder de prachtige sterrenhemel.

Wat wij hebben gedaan in

Groene schildpad op het strand van Ras al-Jinz

Groene schildpad op het strand van Ras al-Jinz

 • Het schildpaddenstrand
  Het Ras al-Jinz visitor center biedt ’s avond en ’s ochtends begeleide excursies aan naar het schildpaddenstrand. Wij gaan mee op de ochtendexcursie. Je moet er vroeg je bed voor uit maar het is absoluut de moeite waard. Wij zien een groene schildpad eieren leggen en een jong zijn weg naar zee vinden. Wat een belevenis om hiervan getuigen te mogen zijn. Helemaal te gek!
  Tip: Boek je ticket indien mogelijk al vooraf in verband met de beperkte groepsgrootte. Uiteraard kun je altijd net als wij de gok nemen dat er nog wel een plek beschikbaar zal zijn. Neem een zaklamp mee om je weg naar het strand makkelijker te vinden.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Fee Turtle tour 3 rials Per persoon

 

Ras al-Jinz – Wahida Sands

Falaj van Wadi Bani Khalid

Falaj van Wadi Bani Khalid

Van tevoren hebben wij diverse overnachtingsopties bekeken. De informatie in reisboeken en op Internet is beperkt en wij vinden weinig feedback van andere reizigers over de kwaliteit van de kampen en de programma’s die ze aanbieden. We kiezen uiteindelijk voor Al Areesh Desert Camp met name omdat we hier zelf heen kunnen rijden. Het kamp ligt schitterend aan de rand van de woestijn. ’s Avonds is er een gemeenschappelijk diner en daarna verzorgen lokale bedoeïenen het entertainment. Er is voldoende ruimte om te relaxen en voor wie wil is er een kampvuur.  En ja, een nachtje slapen in de woestijn moet je een keer hebben gedaan. Toch kunnen we dit kamp, zoals het nu is, niet echt aanraden. Wij zijn van menig dat je hier geen waar voor je geld krijgt. Minpunten vonden wij: groezelige badkamer met slechte tot geen watervoorziening, geen linnengoed op het bed, matige kwaliteit eten.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Ras al-Jinz naar de Wahida Sands

 • Wadi Bani Khalid
  Oman heeft vele wadi’s en de één is nog mooier dan de ander. Wij kiezen ervoor om wadi Bani Khalid aan te doen. Na een prachtige rit kom je bij de algemene parkeerplaats aan. Vanaf daar loop je langs de falaj naar de bassins van deze wadi. Daar kun je zwemmen en picknicken of lunchen bij het restaurant. Verder kun je enkele grotten bezoeken of de rotsen beklimmen voor een prachtig uitzicht over de wadi. Deze wadi is geliefd bij zowel de lokale mensen als de toeristen.

Wat wij hebben gedaan in de Wahida Sands

 • Wahida Sands in het licht van de ondergaande zon

  Wahida Sands in het licht van de ondergaande zon

  Dune bashing bij zonsondergang
  Met 4wd auto’s door de duinen racen is een spectaculaire belevenis die voor de nodige adrenaline zorgt! Wij maken een tocht van ongeveer een uur in de late namiddag en kunnen tijdens een pauze bovenop een hoge duin genieten het schitterende uitzicht in het licht van de ondergaande zon. Wij gebruiken onze huurauto en laten een lokale bedoeïen het merendeel van de tijd rijden. Dune bashing is een aanrader maar dan niet met je huurauto. Want hoewel de huurauto’s het prima aankunnen, vraagt zo’n rondje wel veel van de auto (je kunt de koppelingsplaten na een ritje behoorlijk ruiken) en officieel mag je er uiteraard niet iemand anders in laten rijden… Voor ons waren er geen kosten verbonden aan het uurtje dune bashen.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Al Areesh Camp 25 rials Per persoon per nacht op basis van half pension

 

Wahida Sands – Masirah

Kameel op transport op de ferry naar Masirah

Kameel op transport op de ferry naar Masirah

Op Masirah overnachten wij in de havenstad Hilf in het Masirah hotel. Het ligt op loopafstand van de restaurants en winkels. De kamers in dit hotel zijn prima en hoewel de eetruimte een opknapbeurt nodig heeft, wordt je ontbijt wel ter plekke voor je klaar gemaakt. Extra pluspunt is dat je de auto op de binnenplaats kunt parkeren.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Wahida Sands naar Masirah

 • Al-Saleel nature park
  We bezoeken het Al-Saleel natuurpark. Het park blijkt nog geen voorzieningen te hebben en het lijkt meer een stuk van een groter gebied dat wordt beschermd. De route naar het park toe geeft een goede impressie van wat het park zelf is. Wat ons betreft voegt een bezoek aan het park, na de route er naartoe te hebben gereden, niet veel toe.

Wat wij hebben gedaan op Masirah

 • Onderwaterwereld rondom Masirah

  Onderwaterwereld rondom Masirah

  Eiland rondrijden
  Het eiland is 65 bij 8 tot 18 kilometer groot. Met de auto kun je in een halve dag het eiland rondrijden. Het eiland wat wordt gekenmerkt door z’n woestijnlandschap heeft schitterende, gekleurde bergen in het binnenland. De oostkust is ruig en grillig daar waar je aan de westzijde schitterende zandstranden hebt. Bij het Masirah hotel hebben ze een eenvoudige kaart van Masirah waarvan wij een kopie hebben gekregen. Het is af en toe wat gokken maar op dit relatief kleine eiland kun je niet echt verdwalen.

 • Schildpadden spotten
  Aan de oostkust zijn twee standen waar schildpadden nesten. Het stand nabij het Bel Swiss hotel en het strand net ten zuiden van het oostelijkste punt. Wij wandelen vanaf de rand van de militaire basis over het strand naar het Bel Swiss hotel. Een heerlijke wandeling maar helaas is het teveel buiten het seizoen om nog schildpadden te zien.
 • Snorkelen
  Aan de zuidwest zijde van het eiland zijn diverse plekken waar je vanaf het strand werkelijk schitterend kun snorkelen. Het water is helder, de koralen zijn gezond en er zwemmen vele soorten vissen. Andere voordelen zijn dat het plekken nog niet door het toerisme zijn aangetast en je bent er vrijwel zeker de enige. Een echte aanrader dus.
 • Bij de mensen thuis
  Tijdens een maaltijd in Hilf worden we aangesproken door Nasir. Hij is een eilander en wij raken met hem aan de praat en gaan de een avond met hem op zoek naar schildpadden en op de namiddag voor Eid Mubarak worden we door zijn familie thuis ontvangen. Later ontmoeten we Nasir nogmaals in Muscat en gaan we samen een avond op stap. We zijn hem dankbaar voor de unieke inkijk in het Omaanse leven die hij ons heeft gegeven.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Ferry Shana’a – Hilf 10 rials Per auto
Masirah hotel 24 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt
Ferry Hilf – Shana’a 10 rials Per auto

 

Masirah – As Duqm

Vogels op het strand van Ras Markaz

Vogels op het strand van Ras Markaz

Na Masirah is Jaaluni onze volgende stop. Door oponthoud vanwege een ferry met pech en de harde wind komen we uren laten dan gepland in Shana’a aan. Vanaf daar beginnen we pas aan het begin van de middag aan onze rit naar Jaaluni. We besluiten in As Duqm daar te blijven en te logeren bij het Duqm tourist guesthouse. De porto cabins zijn ruim en schoon en het eten wat ze serveren is heerlijk. Een prima plek om te overnachten.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van As Duqm

 • Ras Markaz
  Als we de vriendelijke manager vragen wat we nog kunnen doen voor de zon ondergaat, krijgen we de tip om Ras Markaz aan te doen. Het is een stuk rijden maar het is volgens hem de mooiste plek van dit hele gebied. En gelijk heeft hij! Ras Markaz is een prachtig strand dat wordt geflankeerd door schitterende, rafelige landtongen die boven het strand uit torenen. Deze omgeving trekt veel vogels aan en als wij er zijn, nemen ze het hele strand in beslag. Als ze tegelijk opvliegen kunnen we alleen nog maar genieten…

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Duqm tourist guesthouse 29,25 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

As Duqm – Nizwa

In Nizwa hebben we een aantal hotels op het oog als mogelijke overnachtingsplek. Maar de volgende dag is het National Day en we zijn gewaarschuwd dat zeker in Nizwa, waar dan de Sultan is, alle hotels vol zullen zijn. We boeken daarom een kamer in het Mathan tourist house wat een kilometer of 20 ten zuiden van Nizwa ligt. We hebben hiermee een slaapplaats maar onze conclusie na één nacht is dat we de volgende keer liever in de tent gaan liggen…

Arabian Oryx Sanctuary nabij Jaaluni

Arabian Oryx Sanctuary nabij Jaaluni

Wat wij hebben gedaan onderweg van As Duqm naar Nizwa

 • Jaaluni – Arabian Oryx Sanctuary
  De Arabische oryx is in 1982 in Oman geherintroduceerd. Dit was aanvankelijk zeer succesvol maar dit was helaas niet blijvend. Van de 450 in 1996 zijn er in 2007 nog maar iets meer dan 60 over. Dit komt met name door stropers en de verslechterde omstandigheden in hun leefgebied. De overgebleven dieren staan tegenwoordig op een afgebakend stuk grond waar ze dagelijks worden gevoerd. Tijdens het voeren mag je het omheinde gebied in om de dieren van dichterbij te zien. We snappen de noodzaak maar al met al heeft het wat ons betreft wel een hoog Beekse Bergen gehalte.
Moskee van Nizwa

Moskee van Nizwa

Wat wij hebben gedaan in Nizwa

 • Fort
  Het meest indrukwekkende aan dit in de zeventiende eeuw gebouwde fort is de 40 meter hoge, ronde toren. Zelfs als je niet van forten houdt, moet je toch even naar binnen om te genieten van het prachtige uitzicht dat je vanaf de toren over Nizwa hebt. De groene oase stekt sterk af tegen het droge land dat deze stad omringt. Vanaf het dak kun je ook het fraaie dak van de lokale moskee bewonderen. Schitterend door motief en eenvoud.
 • Souk
  Als wij de souk bezoeken is het National Day en zijn zowel de groenten- en fruitmarkt als de vlees- en vismarkt gesloten. We bezoeken de handwerkmarkt die wel open is. Hier kun je kwalitatief goede en mooie souvenirs kopen. De geitenmarkt die buiten de stadsmuur wordt gehouden, loopt op z’n eind als wij aankomen. De enkele geiten die er nog staan en de lucht die er nog hangt verraden dat hier een uitbundige markt moet zijn geweest.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Mathan tourist house 25 rials Per kamer per nacht

 

Nizwa – Jabrin

Uitzicht over Sayq plateau

Uitzicht over Sayq plateau

In Jabrin logeren we in het Jibreen hotel. Dit is één van de mooiste hotels waar wij tijdens deze reis slapen. Een fantastische, sfeervol ingerichte kamer met king size bedden en een prachtige badkamer. Hier genieten we op en top van na onze slechte nacht in het Mathan tourist house. Het eten in het sfeervolle restaurant is weliswaar in buffetvorm die avond maar van goede kwaliteit.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Nizwa naar Jabrin

 • Sayq plateau
  In de vroege ochtend rijden we de 4wd only route naar het Sayq plateau. Wat een schitterende route en wat een machtige uitzichten. We bezoeken Al Ayn en rijden naar Diana’s viewpoint om daar te ontbijten en te genieten van de uitzichten over deze hoogvlakte. Het is ook een prachtige plek om te kamperen. De mooie wandelroute (the village walk – W18b) laten we vanwege fysieke ongemakken voor wat die is en in plaats daarvan rijden we de hoogvlakte met de auto rond.
 • Weg door Wadi Tanuf

  Weg door Wadi Tanuf

  Wadi Tanuf
  Vanaf het dorp Tanuf rijden we langs de nabij gelegen ruïnes van het oude dorp en de picknickplek waar veel lokale mensen komen. In de wadi zelf kom je vrijwel niemand tegen. Rijdend door de droge rivierbedding worden we omringt door machtige, hoog boven ons rijzende bergen. Hier voelen we ons erg nietig. De schoonheid van deze wadi zit wat ons betreft vooral in de kleurschakeringen. In de namiddag zon stekken de groene bomen fel af tegen de roodbruine rotsen met daarboven de strak blauwe lucht. Wat ons betreft een topper!

 • Al Hoota cave
  Deze grot is één van de grootste grotten ter wereld en een echte toeristen een lokalen hotspot. En met reden; de grot is prachtig en een echte must see (en dat vinden kennelijk heel veel mensen). Ondanks de drukte kunnen we nog kaarten kopen voor dezelfde namiddag. In de overvolle wachtruimte wachten we totdat onze groep naar de grot mag vertrekken. Gezamenlijk wandelen we de route door de grot en her en der staan gidsen die ons uitleg geven over hetgeen er te zien is.

Wat wij hebben gedaan in Jabrin

 • Fort
  Dit bijzonder fraai gerestaureerde fort met zijn prachtige keuken, bijzondere kamer van de zon en de maan, sfeervolle zitkamers en nog meer prachtige vertrekken is wat ons betreft een bezoek meer dan waard. Vergeet ook niet omhoog te kijken om de bewerkte plafonds te bekijken! Neem ruim de tijd voor je bezoek.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Fee Nizwa Fort 0,5 rials Per persoon
Fee Al Hoota cave 5,5 rials Per persoon
Jibreen Hotel 50 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt
Fee Jabrin Fort  0,5 rials Per persoon

 

Jabrin – Jabal Shams

Landbouw in Wadi Ghul

Landbouw in Wadi Ghul

Voor onze overnachting kunnen we kiezen uit kamperen op het plateau (geen faciliteiten aanwezig), het Jebel Shams Guesthouse en het Jebel Shams Resort waar je kunt kiezen uit een tent of een huisje. We bekijken alle drie de opties en kiezen voor de luxe variant en nemen een huisje bij het Jebel Shams Resort. ‘s Nachts is het rond het vriespunt en zijn wij maar wat blij met onze heater! Aandachtspunt is wel dat er in tegenstelling tot wat ons verteld was geen warm water bleek te zijn; dus wat heb je dan nog aan een douche?

Wat wij hebben gedaan onderweg van Jabrin naar Jabal Shams

 • Bahla
  Als wij Bahla bezoeken is het fort nog steeds gesloten in verband met de restauratie. Het ziet er niet naar uit dat het op korte termijn wel wordt open gesteld. Een bezoek aan de nabij gelegen oude ruïnes laten we al snel voor wat het is. Dit is niet aan ons besteed.
 • Wadi Ghul
  In het dal worden diverse gewassen verbouwd op kleine lapjes afgebakende grond. Op hoger gelegen terrein staan oude stenen huizen die tegen de ruige achtergrond nauwelijks opvallen. Een schitterend plaatje waarvoor je zeker moet stoppen om het in je op te nemen.

Wat wij hebben gedaan op Jabal Shams

 • Jabal Shams in het licht van de ondergaande zon

  Jabal Shams in het licht van de ondergaande zon

  Jabal Shams
  De route naar Jabal Shams is schitterend en een attractie op zich. Vanuit Wadi Ghul leidt een steile weg je in rap tempo naar hoger gelegen gebied. Je ene na het andere mooie vergezicht trekt aan je voorbij. De weg wordt vlakker maar je blijft stijgen en de uitzichten worden steeds mooier. Na een kilometer of tien wordt de weg onverhard. Deze weg is grilliger en stijgt en daalt weer meer maar daarna sla je rechtsaf en kom je op de verharde weg naar het uitkijkpunt op Jabal Shams. Het uitzichtpunt is geweldig. Jabal Shams is imposant en de canyon absoluut indrukwekkend.

 • Abandoned village walk – 6W
  Optimaal genieten van de indrukwekkende canyon doen we tijdens de wandeling naar het verlaten dorp. Deze route begint achter het dorp al Khitaym en gaat langs de steile wanden de canyon in. Helemaal achterin, met het uitzichtpunt ver boven je, ligt het verlaten dorp. Wij maken de wandeling in de namiddag waardoor het wandelpad al snel in de schaduw verdwijnt. Dat is heerlijk en op de terugweg hebben we prachtig uitzicht op de rotswanden die door de zon worden gekleurd.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Jebel Shams resort 60 rials Per huisje per nacht op basis van half pension

 

Jabal Shams – Yitti Beach

Wadi Bani Awf

Wadi Bani Awf

Ons plan is een paar dagen in Sawadi te blijven om te snorkelen. In Sawadi is echter maar één plek om te overnachten en dat is het dure resort. Het dorp zelf biedt weinig mogelijkheden en daardoor valt de optie kamperen af. Onze twee optie is het Oman Dive Center wat iets ten oosten van Muscat ligt. Dit blijkt hetzelfde laken en pak te zijn als het resort in Sawadi. We laten onze snorkelplannen varen en wijken uit naar Yitti Beach en kamperen daar op het meest oostelijk gelegen gedeelte van het strand. Wij zijn de enige die er overnachten en alleen rond etenstijd zijn er enkele lokale mensen die verderop barbecueën. Zolang de bouwplannen stilliggen, blijft het mogelijk om op dit idyllisch strand te kamperen.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Jabal Shams naar Yitti Beach

 • Wadi Bani Awf
  Dit is de enige noord-zuid route over de Hajar mountains. Wij rijden de route van zuid naar noord. De route aan de zuidzijde is eenvoudig en goed te rijden. Eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Daarna slingert een smalle, onverharde weg door het gebergte naar Hat. De route is spectaculair en de uitzichten fantastisch. Het uitzicht op Hat en Bilad Sayt zijn zeer fotogeniek. Deze route is er een van ongekend natuurschoon. Avontuurlijke wandelaars kunnen zich uitleven in Snake Canyon wat voor ons nu iets teveel van het goede is. Wij vervolgen de weg door de rivierbedding naar Az Zammah, At Tikhah en Al Fara. De brede vlaktes met stenen en her en der enkele bomen worden afgewisseld met engtes en hoog boven ons uit stekende majestueuze bergen.

Wat wij hebben gedaan op Yitti Beach

 • Yitty Beach

  Yitty Beach

  Snorkelen
  Yitti Beach is een prachtig strand maar heeft zeker niet de mooiste onderwaterwereld van Oman. Voordeel is wel dat je hier de hele zee voor jezelf hebt. Andere toeristen zie je hier niet en lokals komen hier ook niet veel. Langs de rotsen kun je vele soorten vissen en met een beetje geluk ook schildpadden zien. Wil je koralen zien dan moet je hier niet zijn. Speciaal naar Yitti gaan om te snorkelen kunnen we niet aanraden maar in combinatie met één of meerdere nacht(en) op het strand doorbrengen zeker wel. Op het moment dat wij op Yitti Beach verbleven, waren er plannen om op dit strand een beachresort te bouwen. Dit zou betekenen dat er weer één ongerept strand minder is in Oman. Gelukkig zijn er nog genoeg over…

Yitti Beach – Muscat

In Muscat boeken we voor de laatste dagen een kamer in het eenvoudige maar goede en schone Naseem Hotel in Old Mutrah. Het hotel kijkt uit over de haven en de baai. In de omgeving van het hotel kun je allerlei vertier vinden om je enkele dagen bezig te houden.

Al-Ghubrah & Ghala Moskee in Muscat

Al-Ghubrah & Ghala Moskee in Muscat

Wat wij hebben gedaan in Muscat

 • Al-Ghubrah & Ghala – Grand mosque
  Deze moskee heeft de sultan cadeau gedaan aan het land toen hij dertig jaar aan de macht was. Een imposant gebouw, ogenschijnlijk eenvoudig maar tot in detail prachtig afgewerkt. Als laatste lopen we de hoofdgebedsruimte binnen die adembenemend mooi is. Het indrukwekkend grootte handgeknoopte vloerkleed, de schitterende kroonluchter en de prachtig betegelde muren… wow!
  Let op, draag bedekkende, nette kleding (geen spijkergoed) en als vrouw lange mouwen en een hoofddoek.
 • Qurm Nature Reserve
  Het reservaat is helaas gesloten voor bezoekers maar vanaf de weg heb je redelijk zicht op de mangrove. Met een verrekijker kun je meerdere vogelsoorten goed zien.
 • Al Qurm junction
  Hier kun je heel goed shoppen in de diverse malls die hier op loopafstand van elkaar liggen. Je treft hier alles aan. Van Indische winkeltjes met curiosa tot de mooie winkel van het Amouage.
 • Mannen in Muscat spelen Hawalis (Mancala)

  Mannen in Muscat spelen Hawalis (Mancala)

  Wandeling Old Mutrah naar Old Muscat
  In een halve dag wandelen we op ons gemak van Old Mutrah naar Old Muscat. We genieten van het flaneren over de corniche en het uitzicht op de baai en zee. We struinen door de souk van Mutrah op zoek naar de juweeltjes. We aanschouwen het helaas voor bezoekers gesloten Mutrah fort, bekijken de grote wierookbrander van alle kanten en verbazen ons over hoe engels Old Muscat aandoet. We doorkruisen Old Muscat en bezoeken het paleis van de Sultan. Daar wordt alles in gereedheid gebracht om de koningin van Engeland te ontvangen. Zij komt hier om het 40 jarig regeringsjubileum van de Sultan te vieren.

 • Fish Market
  Nog voor het ontbijt wandelen we naar de nabij gelegen vismarkt om in alle vroegte de verkoop en verwerking van de vangst van de nacht ervoor te zien.
 • Al-Bustan Palace hotel
  Wandel rond in dit imposante hotel en raak onder de indruk van het atrium. En als je geluk hebt, wordt je getrakteerd om een kopjes Omaanse koffie en verse dadels waarna je bewierookt en wel weer afscheid neemt.
 • Sultan spotten
  We horen we dat Sultan Qaboos bin Said al-Said bij ons hotel zal voorbij komen voor het bezoek van Koningin Elizabeth van Engeland. Dit is een hele happening. Alle geparkeerde auto’s moeten weg; langzaam worden de straat leeg gemaakt, de winkels gaan dicht, het verkeer stopt totaal; het wordt stil en dan… zoevende, snelle politiewagens, het aanzwellende geluid van de grote snelle legertrucks met schietinrichting, stilte.. en dan zoeven de auto’s met onder andere de Sultan langs, weer legertrucks en dan is het weer stil. We zien de Sultan uiteindelijk twee keer en Elizabeth één keer. Wij vonden het leuk om dit mee te maken en een blik te kunnen werpen op de man die dit land zoveel voorspoed heeft gebracht.

 
Wij hebben de drie weken in dit bijzondere land in de Golf als een fantastische reis ervaren. Het volk is uitermate vriendelijk en behulpzaam en de veelzijdigheid van dit land en zijn ongerepte schoonheid heeft ons menig maal overdonderd.  Het is een parel die (nog) niet is aangetast door massatoerisme. Deze reis heeft onze horizon verruimd en onze visie op Oman en de Golfregio veranderd, wat wij als zeer positief ervaren.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Hotel Naseem 24,2 rials Per kamer per nacht incl. ontbijt
Taxi hotel Naseem – luchthaven 8 rials Per taxi

 
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.