Belize 2008

Tijdens onze rondreis doen wij de volgende plaatsen aan: Cancun, Piste, Merida, Campeche, Palenque en San Cristobal de la Casas in Mexico; Panajachel, Antiqua en Flores in Guatemala; en Caya Caulker en Orange Walk in Belize.

Algemeen reisinformatie

Snorkelen bij Caya Caulker

Snorkelen bij Caya Caulker

Vliegen
Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van de directe verbinding van Martinair op Cancun. Voor de binnenlandse vluchten boeken we tickets bij Aerolineas Argentinas.

Visum
Bij de grensovergang naar Belize kunnen Nederlands eveneens een visum krijgen.

Geld
Bij de grensovergangen zijn diverse geldwisselaars aanwezig. Dit is een prima manier om je laatste Quetzales in Belize dollars te wisselen. Pinnen is in Belize beperkt mogelijk omdat met banken als Rabo en Fortis op dit moment geen overeenkomsten bestaan. Het opnemen van geld op je creditcard bij de bank is geen goed alternatief.

Telefoneren
Het bereik is afhankelijk van je telecom provider maar de dekking in Belize is in de grotere en toeristische plaatsen goed. Om hoge telefoonrekeningen te voorkomen verdient het de aanbeveling om een prepaid sim van een lokale provider aan te schaffen.

Internet
De internetvoorzieningen zijn prima. In veel grotere en toeristische plaatsen zijn er Internetcafés.

De wegen in Belize zijn beduidend beter dan in Guatemala en al snel zoeven we van de grens met Guatemala over de geasfalteerde wegen door het jungleachtige landschap richting het vlakkere open land bij de hoofdstad Belize City. In Belize City kunnen we nog net mee met de watertaxi naar Caye Caulker.

Caye Caulker

Front street op Caya Caulker

Front street op Caya Caulker

Go Slow staat er in de mozaïek op de hoofdaanlegsteiger van het eiland. En dat is een zegwijze die dit eiland recht doet. De Caribische sfeer is duidelijk merkbaar en je kunt hier heerlijk tot rust komen. Toch is aan het strand liggen er niet bij vanwege de sterke wind dit er meestal staat. Wij verblijven drie nachten bij Tropical Paradise Hotel, onze tweede keus. Het hotel is eenvoudig maar prima. Het mist wat sfeer maar de ligging aan zee is wel weer een voordeel. Het snorkelen op het rif van Belize is de reden voor ons om hier te komen. Toch is een wandeling over het eiland en het zien van ‘the split’ niet te missen.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Caye Caulker

  • Snorkelen (o.a. Hol Chan, Shark Ray Allee en het rif)
    We maken twee snorkeltrips waarvan die met Carlos Ayala ons het meeste zal bijblijven. Carlos heeft een Caribische levensinstelling en wil zijn klanten graag optimaal laten genieten van als het moois wat er te zien in onder water. Zijn kennis van en voorliefde voor de onderwater wereld werkt aanstekelijk. Wij zien prachtige riffen met schitterende koralen, bijzonder mooie, fraai gekleurde en gevormde vissen, haaien, roggen en zelfs zeeschildpadden.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Flores – Belize City 150 quetzales Per persoon
Watertaxi Belize City – Caye Caulker 15 belize dollars Per persoon
Tropical Paradise Hotel 50 belize dollars Per kamer per nacht excl. ontbijt
Dagtour met Carlos Ayala 90 belize dollars Per persoon
½ dagtour met Anwer 45 belize dollars Per persoon

 
Met de watertaxi reizen we terug naar Belize City. Vanaf daar reizen we in twee uur met de lokale bus naar Orange Walk. Het landschap waardoor we rijden is gevarieerd en her en der passeren we ook dorpje. Rond het middaguur komen we in Orange Walk aan. Orange Walk heeft een klein centrum en bij het stadhuis (vlakbij het park = stadscentrum) stappen we uit.

Orange Walk

Voor twee nachten nemen we en kamer bij Hotel de la Fuenta. De kamer (301) is mooi, ruim en schoon en heeft zelfs een zitje op de galerij. Orange Walk is het agrarisch centrum van noord Belize. Toerisme is hier nog niet echt doorgedrongen maar er zijn wel een aantal hotels en een paar restaurants.

Maya ruïnes van Lamanai

Maya ruïnes van Lamanai

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Orange Walk

  • New River en Lamanai
    Bij Jungle River Tours boeken we een boottocht over de New River naar Lamanai. Jammer genoeg voor ons moeten we aansluiten bij een andere groep en varen we in een grotere boot. Toch valt er genoeg te genieten langs de New River. Krokodillen, hagedissen, vleermuizen en vele soorten vogels. Jammer vonden wij het tempo waarmee het moet worden gevaren. De afstand is te groot om rustig te varen.
    Lamanai is de mooiste site in dit deel van het land en ligt prachtig verscholen in de jungle vol met mooie planten en ook apen. The Mask Temple heeft nog een prachtig mooi masker van 4 meter hoog. Het uitzicht vanaf de 33 meter hoge Structure N10-43 is geweldig; dichte jungle en daardoor slingerend de New River. Het ball court en de Temple of the Jaguar en het kleine museum vormen een mooie afsluiting.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Watertaxi Caye Caulker – Belize City 15 belize dollars Per persoon
Bus Orange Walk 5 belize dollars Per persoon
Hotel de la Fuenta 85 belize dollars Per kamer per nacht excl. ontbijt
Tour New River en Lamanai 40 belize dollara Per persoon incl. lunch
Entree Lamanai 10 belize dollars Per persoon

 
Per bus reizen we naar onze laatste bestemming. Het super toeristische Playa del Carmen. Vanaf Orange Walk reizen we per bus naar het in Mexico gelegen Chetumal. De rit tot aan de grens duur ongeveer 2,5 uur en onderweg zien we veel verbouwing van suikerbiet. Het passeren van de grens is snel en eenvoudig. Binnen een uur staan we op de terminal van Chetumal. Vanaf daar reizen we met ADO door naar Playa del Carmen. Na nog eens 4,5 uur reizen door zeer eentonig landschap komen we in Playa del Carmen aan.

Mocht je na het lezen van dit reisverslag nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op (zie contact).