Guatemala 2008

Tijdens onze rondreis doen wij de volgende plaatsen aan: Cancun, Piste, Merida, Campeche, Palenque en San Cristobal de la Casas in Mexico; Panajachel, Antiqua en Flores in Guatemala; en Caya Caulker en Orange Walk in Belize.

Algemeen reisinformatie

Vliegen

Parque Central in Antiqua

Parque Central in Antiqua

Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van de directe verbinding van Martinair op Cancun. Voor de binnenlandse vluchten boeken we tickets bij Aerolineas Argentinas.

Visum
Nederlanders kunnen bij de grensovergang naar Guatelmala een visum krijgen.

Geld
Bij de grensovergangen zijn diverse geldwisselaars aanwezig. Dit is een prima manier om geld te wisselen. Verder is pinnen met bankpassen en creditcards in Guatemala mogelijk maar de locaties en de te pinnen bedragen zijn beperkt. Overweeg dus dollars mee te nemen en deze bij de bank te wisselen.

Telefoneren
In Guatemala heb je in de grotere steden goed bereik. Om hoge telefoonrekeningen te voorkomen verdient het de aanbeveling om een prepaid sim van een lokale provider aan te schaffen.

Internet
De internetvoorzieningen zijn prima. In veel grotere en toeristische plaatsen zijn er Internetcafés.

Van San Cristóbal reizen we met de toeristen shuttle naar Panajachel (Guatamala). Het grote voordeel van deze shuttle, die 2x per week rijdt, is dat je optimaal snel reist en in de loop van de middag in Panajachel aankomt. De route door de hooglanden is werkelijk schitterend maar helaas hebben we wel veel last van mist.

Panajachel

ZIcht op Lago de Atitlán

ZIcht op Lago de Atitlán

Panajachel ligt aan het schitterende Lago de Atitlán. Dit meer is een met water gevulde, geïmplodeerde vulkaan die wordt omringd door drie vulkanen. De aantrekkingskracht van Panajachel is het prachtige zicht op het meer en vanuit Panajachel kun je met bootjes over het meer naar andere dorpen varen. Het drop zelf is niet bijzonder. Wij logeren drie nachten bij Hotel Casa Ramos. Vanuit onze kamer op de eerste verdieping, deze zijn wat luxer, hebben we prachtig zicht op het meer.

Vanwege ziekte kunnen wij onze geplande uitstapjes niet maken. We missen de markten van Chichicastenango en de dagtocht over het Lago de Atitlán. Een korte wandeling door het nabij gelegen kleine Reserva Natural Atitlán en een wandeling door de stad en langs het meer is het enige wat we wel ondernemen.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Shuttle San Cristóbal – Panajachel 250 pesos Per persoon
Visumkosten 20 pesos Per persoon
Hotel Casa Ramos 750 quetzales Per kamer per nacht excl. ontbijt
Entree Reserva Natural Atitlán 45 quetzales Per persoon

 
Per shuttle reizen we in twee uur van Panajachel naar Antique. Deze shuttle is een simpele snelle deur tot deur service. Tijdens de rit genieten we er eerst prachtige vergezichten over het Lago de Atitlán. Al snel slingert de weg door de bergen en uiteindelijk rijden we de door vulkanen omringde vallei binnen waar Antiqua het middelpunt van vormt.

Antiqua

Twee nachten logeren we bij het knusse Posada San Vicente. Deze posada ligt op loopafstand van het centrale stadspark. We doen Antiqua aan omdat we graag ons eigen oordeel over deze stad willen vormen en omdat op korte afstand van de stad de actieve Pacaya vulkaan ligt.

Wat wij hebben gedaan in Antiqua

 • Parque Central
  De centrale plek van Antique ademt sfeer en gezelligheid. Het park treft veel toeristen maar ook de rijkere lokale mensen aan. Rondom het park staan diverse mooie gebouwen en de vulkanen op de op de achtergrond maken de aanblik nog mooier.
 • Catedral de Santiago
  Lavastroom van de Pacaya vulkaan

  Lavastroom van de Pacaya vulkaan

  Hoewel wij dit zelf niet de mooiste kathedraal vinden, maken de rijke geschiedenis en de bouwvorm deze kathedraal het wel de moeite van een bezoek waard.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Antiqua

 • Pacaya vulkaan
  Deze vulkaan is eenvoudig te bereiken. Ook de wandeling naar de kom is goed te doen. Daarbij komt dan nog het feit dat de kans om stromende lava te gaan zien heel groot is. Op het moment dat wij er zijn is het relatief rustig en is het veilig genoeg om af te dalen in de kom. Zo kunnen we heel dicht bij de lava komen. Het geluid van de voortglijdende lavastromen en het voelen van de intense hitte zullen we nooit vergeten. Waanzinnig bijzonder! Iets wat je echt zelf moet meemaken.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Shuttle Panajachel – Antiqua 90 quetzales Per persoon
Posada San Vicente 225 quetzales Per kamer per nacht excl. ontbijt
Retourtje Pacaya incl. gids 75 quetzales Per persoon
Entree Pacaya 40 quetzales Per persoon

 
Vanuit Antiqua reizen we per vroege ochtendshuttle naar de luchthaven van Guatemala city. Met TACA, de nationale luchtvaartmaatschappij vliegen we nog in de vroege morgen naar Flores. Ook vanuit de lucht is het genieten van het prachtig landschap van Guatemala.

Flores

Maya ruïnes van Tikal

Maya ruïnes van Tikal

Het dorp Flores ligt op een schiereiland in Lago Petén. Voor twee nachten boeken we een luxe kamer bij Hotel Petén. Vanaf ons balkon kunnen uitkijken over Lago Petén de zon zien ondergaan. Dit is op en top vakantie en genieten. Flores zelf is niet heel bijzonder en sfeer ontbreekt. Dit is niet anders in het op het vaste land gelegen Santa Elena. Maar we zijn hier dan ook voor de Maya-site Tikal.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Flores

 • Tikal
  Midden in de dichte jungle ligt de prachtige site van Tikal verscholen. Her en der torenen de tempeltoppen boven de bomen uit en als je op een van de tempels klimt, kun je genieten van de fantastische uitzichten. Al wandelend komen twee soorten apen en neuswasberen tegen en genieten we van de vele vogels, onder andere wevervogels en toekans.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Vlucht Guatemala city – Flores incl. transfer Antiqua – luchthaven 1110 quetzales Per persoon
Taxi naar Flores 15 quetzales Per persoon
Hotel Petén 385 quetzales Per kamer per nacht excl. ontbijt
Shuttle Tikal 60 quetzales Per persoon
Entree Tikal 150 quetzales Per persoon

 
Van Flores reizen we per bus via Santa Elena en El Remate naar de grens met Belize. De weg naar de grens is hoewel niet verhard wel goed.

Mocht je na het lezen van dit reisverslag nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op (zie contact).