Mexico 2008

Tijdens onze rondreis doen wij de volgende plaatsen aan: Cancun, Piste, Merida, Campeche, Palenque en San Cristobal de la Casas in Mexico; Panajachel, Antiqua en Flores in Guatemala; en Caya Caulker en Orange Walk in Belize.

Algemeen reisinformatie

Vliegen

Chichen Itza

Chichen Itza

Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van de directe verbinding van Martinair op Cancun. Voor de binnenlandse vluchten boeken we tickets bij Aerolineas Argentinas.

Visum
Nederlanders kunnen bij aankomst op een luchthaven in Mexico een visum verkrijgen.

Geld
Op de luchthaven van Cancun zijn diverse pinautomaten aanwezig. Het is dus wat dat betreft niet noodzakelijk om Euro’s of Dollars mee te nemen. In de grotere steden zijn er meerdere mogelijkheden om te pinnen en geld te wisselen.

Telefoneren
Het bereik is afhankelijk van je telecom provider maar de dekking is in Mexico in de meeste steden goed. Om hoge telefoonrekeningen te voorkomen verdient het de aanbeveling om een prepaid sim van een lokale provider aan te schaffen.

Internet
De internetvoorzieningen zijn prima. In veel grotere en toeristische plaatsen zijn er Internetcafés.

Cancun

We slapen de eerste nacht in Hotel Alux in de oude stad Cancun. De reden om voor dit hotel te kiezen is dat het dicht bij de busterminal ligt. Het hotel is eenvoudig maar schoon. Indien je hier wilt overnachten hou er dan wel rekening mee dat het hotel direct aan de drukke, doorgaande weg naar Merida ligt en de isolatie van het hotel te wensen overlaat. Als je aan de voor- of zijkant van het hotel slaapt, lijkt het of het verkeer direct langs je kussen raast.

In Cancun zelf hebben wij niets gedaan. Het is voor ons slecht het start- en eindpunt van onze reis.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Transfer luchthaven – hotel 120 pesos Per persoon (seat in collectivo)
Hotel Alux 340 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt

 
Vanuit Cancun nemen we de bus met eindbestemming Merida. Deze stopt ook in Piste. Na ruim 4 uur stappen we voor het hotel in Piste uit. Je kunt in de bus gewoon vragen/aangeven waar je precies wilt uitstappen.

Piste

We verblijven twee nachten in hotel Dolores Alba. Dit hotel ligt net buiten Piste tegenover Cenote Ik Kil. Verder kun je bij het hotel inboeken op de minivan van het hotel die groepjes brengt en haalt voor de Light and Sound Show van Chichen Itza.

Wat wij hebben gedaan de omgeving van Piste

 • Chichen Itza
  Maya ruïnes van Chichen Itza

  Maya ruïnes van Chichen Itza

  Eén van de meest toeristische Maya-sites in Mexico. En niet zonder reden. El Castillo, Gran Juego de Pelota, Plataforma de los Cráneos en Grupo de las mil Columnas zijn indrukwekkend maar ook veel van de andere overblijfselen zijn zeer de moeite waard. Hoewel erg toeristisch, is de Light and Sound Show toch een waardevolle aanvulling op een dagbezoek en brengt het geheel meer tot leven.

 • Cenote Ik Kil
  Deze tegenover hotel Dolores Alba gelegen cenote is makkelijk bereikbaar en mooi gelegen. Een prima mogelijkheid om een frisse duik te nemen. In de middag moet je er wel rekening mee houden dat het wat drukker kan zijn in verband met passerende toerbussen.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Cancun – Piste 96 pesos Per persoon
Hotel Dolores Alba 595 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Transfer retour Light and Sound Show 20 pesos Per person
Entree Light en Sound Show 50 pesos Per person
Entree Chichen Itza 48 pesos Per person
Entrée Cenote Ik Kil 60 pesos Per person

 
Voor het hotel stappen we op de bus (Oriente) naar Merida. Deze rit over goede, vlakke wegen duurt ruim twee uur. De weg over het saaie, vlakke land wordt her en der onderbroken door typische Mexicaanse dorpjes.

Merida

In Merida verblijven één nacht in hotel Dolores Alba. Dit hotel en het hotel in Piste horen bij elkaar. De binnenstad bevind zich op kort loopafstand van het hotel. Op een doordeweekse dag kun je in een middag een goed beeld krijgen van de stad. In het weekend is er meer vermaak. Je kunt wel merken dat deze stad toeristische gezien op zijn retour is.

Wat wij hebben gedaan in Merida

 • Plaza Grande
  Plaza Grande in Merida

  Plaza Grande in Merida

  De Plaza Grande is het centrum van de stad en de meeste bezienswaardigheden bevinden aan dit plein of in de nabije omgeving.

 • Catedral de San Il Defonso
  Deze imposante kathedraal is vooral bekend vanwege de grote, niet te missen crucifix. In de kathedraal kun je nog foto’s zien van het bezoek van de vorige paus.
 • Isglesia de Jésus
  Hoewel niet zo bijzonder om te zien, heeft deze kerk toch iets speciaals. De kerk is gebouwd van materialen die van gesloopte Maya-sites werden haalden. Enkele stenen hebben nog Maya-reliëfs; maar je moet ze wel weten te zitten…

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Piste – Merida 60 pesos Per persoon
Hotel Dolores Alba 495 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt

 
Met ADO reizen we van Merida naar Campeche. Deze bussen zijn een stuk nieuwer en luxer dan die van Oriente maar daar staat wel een hogere prijs tegenover. Deze busrit duurt ongeveer twee en een half uur. Ook deze rit voert weer door het vlakke land wat redelijk eentonig is. Vanaf de busterminal nemen we een taxi naar ons beoogde hotel in de binnenstad van Campeche.

Campeche

Hotel El Regis heeft geen kamers meer beschikbaar en daarom wijken we uit naar het eenvoudige Posada de Angel. De ligging van deze posada is, met op nog een 100 meter van de kathedraal en het stadshart, ideaal. We boeken hier een kamer voor 2 nachten. Als je door Campeche wandelt, begrijp je waarom deze kleurrijke, sfeervolle stad met vele oude overblijfselen uit onder andere de Spaanse tijd op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het toerisme begint hier door te dringen maar is nog niet massaal. Wat ons betreft is deze stad een absolute aanrader om in je reisschema op te nemen.

Wat wij hebben gedaan in Campeche

 • De oude stad
  Kleurrijke straat in Campeche

  Kleurrijke straat in Campeche

  Het gezellige, knusse, ’s avonds romantische Parque Principal met de ’s avonds prachtig verlichte Cathedral de la Conceptión Inmaculade vormen het hart van de oude stad. Tijdens een stadwandeling door alle kleurrijke straatjes bezoeken we een nog staand deel van de Spaanse stadmuur en de Baluarte de San Pedro, de bijzondere Ex-templo de San José, het Museo de Ciudad met z’n prachtige uitzicht over de stad, de piepklein botanische tuin gesitueerd Baluarte de Santiago één van de oude stadtorens die nog staat en de ruime, lange boulevard waar we de zon zien ondergaan in de Golf van Mexico.

 • De markt
  Ten zuiden van de stad ligt de grote, lokale markt.
 • Fuerte de San Miquel
  Op vijf kilometer van de stad op een heuvel ligt dit fort. Vanuit de stad is het fort eenvoudig te bereiken met een taxi. In het fort is een museum gevestigd. Op het dak kun je genieten van het fantastische uitzicht over Campeche en de Golf van Mexico.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Campeche

 • Edzna
   El Edificio de los Cinco Pisos Edzna

  El Edificio de los Cinco Pisos Edzna

  Edzna ligt ongeveer 53 kilometer ten oosten van Campeche en is per bus of taxi goed te bereiken. Toch wordt deze Maya-ruïne niet zoveel bezocht. De site is groot genoeg om je er een halve dag te vermaken. Wij bezoeken onder andere de Gran Acropolis, Juego de Pelota, templo de Norte en acropolis en El Edificio de los Cinco Pisos. Er is zoveel van deze ruïnes over dat ze stuk voor stuk zeer de moeite waard zijn. Het uitzicht vanaf de El Edificio de los Cinco Pisos over de jungle is en blijft onvergetelijk.
  Al met al is het ons dus niet duidelijk waarom deze ruïne zo weinig wordt bezocht. Het heeft wellicht vooral te maken met de ligging en de benodigde extra reistijd.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Merida – Campeche 122 pesos Per persoon
Posada del Angel 304 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt
Entree museo de cuidad 27 pesos Per persoon
Entree botanische tuin 10 pesos Per persoon
Toer Edzna 180 pesos Per persoon
Entree Edzna 37 pesos Per persoon
Entree fort San Miquel 35 pesos Per persoon

 
Onze volgende plaats is Palenque. Met een taxi gaan we naar de net buiten Campeche gelegen busterminal. Voor deze reis maken we weer gebruik van ADO. Deze rit duurt ongeveer vijf uur. De provinciecontroles zijn hier serieus en meerdere koffers moeten open. Dit heeft vast te maken met smokkelwaren. De route is overigens erg mooi. Eerst rij je een tijd lang langs zee en daarna buigt de weg landinwaarts en wordt het landschap bergachtig.

Palenque

Maya ruïnes van Palenque

Maya ruïnes van Palenque

Voor twee nachten nemen we onze intrek bij hotel Lacandonia. Palenque doen we aan om de Maya site te bezoeken. Het Palenque van nu is stoffig en het mist sfeer. Wat dat betreft is het zeker een optie om buiten de stad een hotel te zoeken. Aan de weg die naar de ruines loopt, liggen midden in de natuur diverse mooi hotels en resorts.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Palenque

 • Palenque
  De ruines van de Maya-stad Palenque liggen in het prachtige nationale park. Juist de setting in de jungle maakt deze site heel bijzonder en mooi. Het uitzicht vanaf de top van de Templo de la Cruz over de hele site is spectaculair mooi.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Campeche – Palenque 226 pesos Per persoon
Hotel Lacandonia 400 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt
Collectivo Palenque ruines 20 pesos Retour per persoon
Fee nationaal park 20 pesos Per persoon per dag
Entree Palenque ruines 43 pesos Per persoon
Fee fototoestel 35 pesos Per toestel

 
We verlaten Palenque en reizen per bus door naar het hoog gelegen San Cristóbal de las Casas. De rit door de bergen duurt ongeveer vier en een half uur. Tijdens de rit kun je genieten van de bergen, dorpjes en vele vergezichten.

San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal trekt al heel lang toeristen aan en ook ons. Deze op bijna 2200 meter hoog gelegen stad is aangenaam koel, sfeervol en er is veel te zien en doen. Niet alleen in de stad maar ook in de omgeving. Wij verblijven twee nachten bij Hotel La Noria.

Wat wij hebben gedaan in San Cristóbal de las Casas

 • Plaza 31 de Marzo
  ZIcht op Templo y Torro de Carmen in San Cristóbal

  ZIcht op Templo y Torro de Carmen in San Cristóbal

  Dit centrale plein wordt omringd door prachtige koloniale gebouwen zoals Hotel Santa Clara en de kathedraal.

 • Templo y Torro de Carmen
  Fraaie stadpoort en naastgelegen klooster.
 • Templo de Santo Domingo
  Alle trappen zijn we opgeklommen, we hebben genoten van het uitzicht maar helaas was de kerk gesloten.
 • Templo de San Francisco
  Zowel van buiten als van binnen een mooie blauw-witte kerk.
 • Iglesia de Guadalupe
  Deze op een heuvel aan de oostelijke zijde van de stad gelegen kerk is ook fraai. Het uitzicht over de stad ook.
 • Templo de la Caridad
  Een prachtige versierde kerk. Vergeet ook niet de omliggende markt en de verderop gelegen grote markt te bezoeken.

Omdat de shuttle van San Cristóbal naar Panajachel maar 2x per week gaat, moeten wij door en hebben wij geen tijd gehad om de omgeving te verkennen.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Palenque – San Cristóbal 122 pesos Per persoon
Hotel La Noria 350 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt

 
Van San Cristóbal reizen we via Guatemala en Belize naar Chetumal. Het passeren van de grens Belize-Mexico is snel en eenvoudig. Binnen een uur staan we op de terminal van Chetumal. Vanaf daar reizen we met ADO door naar Playa del Carmen. Na nog eens 4,5 uur reizen door zeer eentonig landschap komen we in Playa del Carmen aan.

Strand van Playa del Carmen

Strand van Playa del Carmen

Playa del Carmen

In het toeristische Playa del Carmen hebben we moeite om een leuk, eenvoudig hotel te vinden. Uiteindelijk boeken we voor drie nachten een kamer bij Posada Mi Casa. Een van de weinige overgebleven eenvoudige onderkomens.

We verblijven in Playa om een paar dagen bij de komen van onze reis en even te genieten van zon, zee en strand. We vermaken ons goed maar zijn na drie dagen ook weer blij dat we deze stad verlaten! Het is ons in Playa veel te toeristisch en wij kunnen/willen niet aan de negatieve bijeffecten hiervan wennen.

Kostenoverzicht

Omschrijving Prijs Opmerkingen
Bus Chetumal – Playa del Carmen 190 pesos Per persoon
Posada Mi Casa 600 pesos Per kamer per nacht excl. ontbijt
Bus Playa del Carmen – luchthaven Cancun 80 pesos Per persoon

 
Mocht je na het lezen van dit reisverslag nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op (zie contact).