Argentinië 2011

Tijdens onze rondreis door Argentinië doen wij de volgende plaatsen aan: Buenos Aires, Iguazú, Colonia Pellegrini, Salta, Purmamarca, Tilcara, San Lorenzo, La Paya, Cafayate en San Agustín de Valle Fértil.

We bezoeken de volgende nationale parken en beschermde gebieden:
National Park Iguazú, Iberá Natural Reserve, National Park Los Cardones, Natural Park Ischigualasto en Natural Park Talampaya.

Algemeen reisinformatie

Toekan in National Park Iguazú

Toekan in National Park Iguazú

Vliegen
Voor de intercontinentale vluchten maken we gebruik van Iberia (via Madrid). Voor de binnenlandse vluchten boeken we tickets bij Aerolineas Argentinas.

Visum
Nederlanders hebben geen visum nodig. Tijdens de vlucht krijg je een formulier voor een 90 dagen visum.

Geld pinnen
In steden en de meeste dorpen kun je geld pinnen. In afgelegen gebieden is het lastiger of niet mogelijk.

Telefoneren
Het bereik is afhankelijk van je telecom provider maar de dekking is over het algemeen goed. Om hoge telefoonrekeningen te voorkomen verdient het de aanbeveling om een prepaid sim van een lokale provider aan te schaffen.

Internet
De internetvoorzieningen zijn prima. In veel plaatsen zijn er Internetcafés en ook veel hotels en restaurants bieden gratis WIFI aan.

Buenos Aires

Onze vlucht uit Amsterdam arriveert laat in de avond in Buenos Aires en omdat we de volgende dag bijtijds naar Iguazu doorvliegen, willen we dicht bij het vliegveld overnachten. We boeken thuis alvast een kamer bij Posadas de las Aguiles. Deze posada ligt op nog geen tien minuten rijden van de airport en heeft nette, schone kamers. Wat ons betreft betaald je wel rijkelijk veel voor wat je krijgt maar het is begrijpelijk gezien het feit dat er weinig alternatieven zijn.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Posadas de las Aguilas 360 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt en transfer van en naar de airport

 
Vanaf Buenos Aires vliegen we met Aerolineas Argentinas naar Iguazú. Deze vlucht duurt één uur een drie kwartier. Met name het laatste stuk is prachtig; een groene deken die grote delen bedekt en het vele tientallen meters opspattende water van Devil’s Throat. Vanaf de luchthaven is er geen openbaar vervoer beschikbaar. Er zijn uiteraard wel taxi’s beschikbaar. Het is ook mogelijk om de eerste kilometers te lopen totdat de weg zich samenvoegt met die van het nationale park. Vanaf daar kun je met een bus naar Puerto Iguazú.

Iguazú

In Puerto Iguazú zijn overnachtingsopties voor alle budgeten beschikbaar. Wij kiezen ervoor om bij Residencial Noelia te overnachten. De kamer is ruim en schoon; de badkamer klein maar functioneel. Je kunt hier gebruik maken van de buitenkeuken om eten te koken. De ligging is centraal en binnen vijf minuten ben je bij de meeste restaurants, winkels en de busterminal. Zoek je een hotel om slechts te slapen en ben je overdag weg en ga je ’s avonds graag uit eten dan is een accommodatie als dit een prima optie. Anders is het zeker het overwegen waard om bij één van de luxere accommodaties langs de weg naar het nationale park te gaan slapen.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Iguazú

 • National Park Iguazú
  Watervallen in National Park Iguazú

  Watervallen in National Park Iguazú

  We bezoeken het park twee dagen. De eerste dag wandelen we vanaf de ingang via Sendero Verde naar Estación Garganta del Diablo. Vanaf daar wandelen we over de loopbruggen naar Garganta del Diablo. Verder doen we die dag ook het Circuito Superior. De tweede dag beginnen we met de truckrit door de jungle. Aansluitend maken we de oversteek per boot naar Salto Union beter bekend als Devil’s Throat en Salto San Martín. Als spectaculaire afsluiter vaar je ook nog onder de Salto San Martín en Salto Dos Mosqueteros door. Onze volgende stop is Isla San Martín. Via het prachtige Circuito Inferior wandelen we naar Estación Cataratas om vanaf daar met de trein naar Estación del Diablo te gaan vanaf waar we de ecologica boat tour doen.
  Wij hebben ons twee volle dagen genoten van dit schitterende nationale park wat zoveel meer is dan alleen de adembenemende watervallen. Wat ons betreft is dit één van de highlights tijdens een reis door Argentinië.

 • Wandelen Puerto Iguazú en het drielandenpunt
  Puerto Iguazú is een slaperig, uitgestrekt dorp wat zijn bestaansrecht tegenwoordig verdient aan de nabij gelegen watervallen. Aan de noordwest kant van het dorp ligt het drielandenpunt Argentinië, Brazilië en Paraquay. Als je tijd over hebt is een wandeling door het dorp leuk en is het zien van het drielandenpunt grappig. Verder kom je hier toch echt enkel en alleen voor het nationale park.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Taxi luchthaven – Iguazú 100 pesos Per taxi
Residencial Noelia 140 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Bus Iguazú – nationaal park 7,5 pesos Per persoon per rit
Fee National Park Iguazú 100 pesos Per persoon (tweede dag 50% korting)
Combi ticket excursies 250 pesos Per persoon

 
Vanaf de busterminal reizen we met busmaatschappij Rio Uruguay via Ignacio naar Posadas. Posadas is de hoofdstad van de provincie Misiones en vanaf hier kunt je eenvoudig naar Paraquay. Wij stoppen hier om direct vervoer naar Colonia Pellegrini te regelen. De meeste reizigers met deze bestemming reizen via Corrientes en Mercedes naar Colonia Pellegrini. Deze route kan met de bus worden afgelegd maar kost je wel ruim en dag extra. Als je direct vanaf Posadas naar Colonia Pellegrini kunt reizen, ben je met een uur of vijf klaar. Er is geen georganiseerd vervoer beschikbaar en je bent dus afhankelijk een transfer georganiseerd door een accommodatie in Colonia Pellegrini, van mensen die toch die kant op gaan of je moet een taxichauffeur zo gek krijgen dat hij je erheen brengt. Wij slagen in de laatste optie. Realiseer je wel het onverharde deel van de route van zeer matige kwaliteit is en dat een gewone auto hier alleen met droog weer kan rijden. Overigens is de route prachtig.

Colonia Pellegrini

In Colonia Pellegrini is er wat ons betreft één accommodatie die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is Irupe Lodge. De lodge is stijlvol ingericht, de kamers zijn ruim en comfortabele, het eten is het van goede kwaliteit en het personeel is behulpzaam en gastvrij. En het beste van alles is de ligging: direct aan het water! Hier zijn alle ingrediënten aanwezig om een aantal dagen ontspannen te genieten van dit wonderschone gebied.

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van Colonia Pellegrini

 • Bezoeken visitor center Esteros del Ibera.
  Capibara in Esteros del Ibera

  Capibara in Esteros del Ibera

  Het kleine centrum bezoek je in hoofdzaak om de film met achtergrondinformatie over dit gebied te zien. De film is zowel mooi als informatief. In het centrum kun je ook nog een expositie bekijken.

 • Wandeling door natuurreservaat
  Met Marcos de gids van Irupe Lodge maken we een wandeling door het natuurreservaat. Het gedeelte van het reservaat wat vrij toegankelijk is, is klein maar de verscheidenheid is groot en wij komen een groep brulapen tegen.
 • Boottochten
  We maken in totaal drie boottochten. Eén in de ochtend, één in de middag en één ’s avonds. We doen hierbij beide zijden van het meer aan. Alle drie de tochten waren super. We hebben capibara’s, alligators, herten en heel veel vogelsoorten gezien.
 • Paardrijden
  Onder begeleiding verkennen we te paard het slaperige Colonia Pellegrini en rijden we over de uitgestrekte pampa’s. Een hele andere maar zeker leuke manier om dit gebied te verkennen. Deze tocht duur 2,5 tot 3 uur.
 • Zonsondergang op de camping
  Zonsondergang in Esteros del Ibera

  Zonsondergang in Esteros del Ibera

  Op korte afstand van Irupe Lodge ligt de camping van Colonia Pellegrini. Deze camping ligt aan het meer en vanaf daar heb je prachtig zicht op de ondergaande zon.

 • Wandeling achter het visitor center
  Achter het visitor center ligt een wandelpad van 1,5 kilometer door grasland en bos. Het pad eindigt nabij het meer waar, als je geluk hebt, ook capibara’s zijn. Je kunt ze op deze plek van behoorlijk dichtbij zien. Om terug te komen naar het visitor center moet je dezelfde weg teruglopen.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Bus Iguazú – Ignacio – Posadas 62,5 pesos Per persoon
Taxi Posadas – Colonia Pellegrini 800 pesos Per taxi
Irupe Lodge 696 USD Per kamer per nacht full board met excursies

 
Vanuit Colonia Pellegrini zijn er drie opties om naar Mercedes te reizen. Met de bus, de truck of een geboekte transfer per pick-up truck. De bus vertrekt ’s nachts en de truck in de loop van de middag. Wij kiezen ervoor om een transfer te regelen. Aangezien de weg inmiddels grotendeels geasfalteerd is, ben je binnen een paar uur in Mercedes. Van daar nemen we de bus naar Corrientes; deze rit duur ongeveer vier uur. Na een pauze van een paar uur stappen we op de luxe nachtbus naar Salta. Tegen tienen de volgende ochtend komen we aan in Salta. Het is een lange reis maar prima te doen.

Salta

Op een kleine kilometer van de busterminal halverwege Caseros is hotel San Francisco gevestigd. Het hotel is klein en goed onderhouden, het personeel vriendelijke en behulpzaam. Omdat het zo centraal ligt, is het voor ons de ideale verblijfsplaats. Vind je het niet zo belangrijk om in de stad te slapen maar wil je vooral betaalbare luxe en een mooie omgeving. Dan raden we je Casa Hernandez in het nabij gelegen dorp San Lorenzo.

Wat wij hebben gedaan in Salta

 • Terrasje pakken op Plaza 9 de Julio
  Plaza 9 de Julio is het altijd levendige, centrale plein in de stad. Op één van de vele terrasjes genieten we van empanadas en het heerlijke weer. Het is een prima plek om kennis te maken met de stad en zijn bewoners.
 • Stadwandeling
  Iglesia y Convento San Francisco in Salta

  Iglesia y Convento San Francisco in Salta

  Om de stad verder te leren kennen, maken we een stadswandeling. We bezoeken onder andere het oude Convento de San Bernardo, het prachtige Iglesia y Convento San Francisco en Balcarce. De wandeling sluiten we af met een prima lunch bij het vooral bij Argentijnen in trek zijnde (wij zijn de enige buitenlanders) La Casa de Güemes.

 • MAAM museum
  Er is een ruime keuze aan musea in Salta. Wij kiezen voor het bijzondere MAAM museum. Het museum is geheel gewijd aan de ontdekking van drie geofferde Inca kinderen op de Llullaillaco vulkaan. Veel van de objecten die bij de geofferde kinderen zijn aangetroffen, zijn in de museumcollectie opgenomen. Tevens wordt wisselend één van de kinderen getoond. De meningen verschillend of je dit moet doen. Ondanks dat de meeste teksten alleen in het Spaans zijn, vinden wij dit museum een bezoek meer dan waard.
 • Cerro de San Bernardo
  Vanaf een uur of tien ’s ochtends kun je met de gondel naar de top van San Bernardo. Vanaf diverse uitzichtpunten op deze heuvel heb je prachtig zicht op Salta. Via een pad met 1070 treden kun je afdalen naar de stad.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Transfer Colonia Pellegrini – Mercedes 520 pesos Per auto (max. 4 personen)
Bus Mercedes – Corrientes 47 pesos Per persoon
Bus Corrientes – Salta 263 pesos Per persoon (cama – beneden)
Hotel San Francisco 250 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Fee MAAM 30 pesos Per persoon
Fee gondel one way 15 pesos Per persoon

 
De omgeving van Salta is schitterend en is het beste te verkennen met de auto. Hiermee heb je maximale vrijheid wat erg fijn is als de route belangrijker en mooier is als de bestemming. In Salta huren we voor één week een auto. De meeste routes kunnen met een gewone auto worden gereden. Er is dus geen reden om een dure SUV te huren. Wij kiezen voor een VW Gol; een prima auto voor een mooie prijs.

Salta – Purmamarca

Tegen zonsondergang komen we aan in Purmamarca. Bij de tourist office halen we een kaart van het dorp op. Omdat het al laat is kiezen we ervoor om naar Hosteria del Amauta te gaan en niet een goedkopere optie te zoeken. Het hotel is ligt aan de rand van het dorp en is mooi en smaakvol ingericht. De kamer is heerlijk ruim, het bed groot en zacht en de badkamer is ingericht met bijzondere accessoires. Na onze lange vermoeiende dag heerlijk om in zoveel luxe te kunnen overnachten.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Salta naar Purmamarca

 • Santa Rosa de Tastil
  In dit kleine dorpje maken we een stop, kopen proviand en maken een korte wandeling. Nabij het dorp kun je ruïnes bezoeken.
 • San Antonio de los Cobres
  De zoutvlakte Salinas Grandes

  De zoutvlakte Salinas Grandes

  Na Campo Quijano, de laatste plek voordat we de bergen in zijn gereden, is San Antonio de los Cobres de eerste grotere plaats op onze route. San Antonio ligt op ruim 3750 meter en dat is te merken aan de ijlere lucht. Wij maken hier een stop om te lunchen bij Hostería de las Nubes; het is er netjes en je kunt er prima kunt eten en overnachten. In San Antonio is er wat ons betreft niets waarvoor je er moet blijven.

 • Route 40
  De weg van San Antonio de los Cobres richting Salinas Grandes is Route 40. Dit is het eerste stuk dat we op deze beroemde route rijden. Dit stuk van de weg is onverhard en het uitzicht is weids. Wij komen onderweg onder andere een groep guanaco’s tegen.
 • Salinas Grandes
  Salinas Grandes is een zoutwoestijn van 8290 vierkante kilometer en ligt op zo’n 4000 meter hoogte in de Andes. Het is de ultieme herinnering aan het feit dat dit land wat nu zo hoog ligt ooit onder zeeniveau lag. De eindeloze witte vlakte doet surrealistisch aan en de zon weerkaats genadeloos op het zout waardoor de vlakte nog intenser wit toont. Hier zijn is een unieke ervaring die je niet wilt missen.

Wat wij hebben gedaan in Purmamarca

 • Cerro de los siete colores
  De zevenkleurige berg bij Pumamarca

  De zevenkleurige berg bij Pumamarca

  De zevenkleurige berg is de grootste toeristische attractie van het dorp. Een wandeling om de berg is zeer de moeite waard en is heel goed te doen. De veelkleurigheid is bijzonder en mooi met name in het licht van de opkomende zon. Net buiten Purmamarca langs de weg richting Tilcara ligt een brede strook waar je prima kunt parkeren. Vanaf hier heb je prachtig zicht op Purmamarca en de berg. Het is een aanrader om daar even te stoppen.

 • Wandeling door het dorp
  Een wandeling door het dorp is een mooie afsluiting na de wandeling om de zevenkleurige berg. Op het centrale plein is dagelijks de handwerkmarkt. Lokalen verkopen onder andere ponchos en kleden in alle soorten en maten. De aan het centrale plein gelegen Isglesia Santa Rosa de Lima uit 1648 is een bezoek zeker waard. De kerk is eenvoudig maar let vooral op de schilderingen en het gebruik van Cordon cactushout. Tot slot staat terzijde van de kerk de Algarrobo Carob boom waarvan me zegt dat deze meer dan 1000 jaar oud is. Het Cabildo, eveneens gelegen aan het centrale plein, is één van de tien nog bestaande traditionele gemeentehuizen in heel Argentinië.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
7 dagen autohuur 211 pesos Per dag incl. CDW en extra afkoop eigen risico
Hosteria del Amauta 300 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

Purmamarca – Tilcara

In Tilcara is er veel keuze wat betreft accommodaties. Wij kiezen voor het hoger wat meer achteraf gelegen La Posadita. Met de auto kun je er gewoon komen en ze hebben voldoende parkeergelegenheid. Deze B&B is relatief nieuw en de kamers zijn modern ingericht en hebben grote ramen zodat je optimaal kunt genieten van het schitterende uitzicht. De badkamer is ook goed. Het ontbijt is er prima met vers geperst sinaasappelsap. In de tuin staan diverse ligstoelen om te relaxen en te genieten van het uitzicht.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Purmamarca naar Tilcara

 • Quebrada de Humahuaca
  De route van Tilcara naar Humahuaca gaat door de een deel van de Quebrada de Humahuaca. Je krijgt het ene na het andere prachtige vergezicht te zien en vele veelkleurige en bijzonder gevormde bergen en pittoreske dorpjes.
 • Trópico de Capricornio
  Zicht op Humahuaca

  Zicht op Humahuaca

  Onderweg van Tilcara naar Humahuaca passeer je de Steenbokskeerkring. Het staat met een bord aangegeven en dus kun je hier de keerkring te voet passeren!

 • Humahuaca
  Adobe huizen, smalle straten, straatverkopers en een knus met bomen gevuld centraal plein waaraan het stadhuis en de kathedraal liggen. De bezienswaardigheden liggen geconcentreerd aan en nabij het centrale plein. Vanaf het terras voor monument van de onafhankelijkheid, wat zelf geen bezoek waard is, kijk je schitterend over Humahuaca uit.

Wat wij hebben gedaan in Tilcara

 • Stadswandeling
  Nuestra Señora del Rosario kerk in Tilcara

  Nuestra Señora del Rosario kerk in Tilcara

  Onze stadswandeling begint met een bezoek aan de prachtige Nuestra Señora del Rosario kerk. De volgende stop is het centrale plein. Elke morgen komen de verkopers met hun waren de kramen inrichten. Zij verkopen net als in de andere plaatsen in dit gebied handwerk en met name kleden en ponchos. De verdere wandeling voert ons door de smalle straten vol met de typische adobe huizen uit deze streek.

 • Pukará
  De ruïnes van deze pre-colombiaanse nederzetting liggen op een heuvel net buiten Tilcara. Er is een route uitgezet dit je langs onder andere gereconstrueerde huizen, de kerk en de necropolis. Zo krijg je een aardig beeld van hoe deze nederzetting er uit moet hebben gezien. Van bovenop de heuvel heb je overigens schitterend zicht over de hele vallei.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
La Posadita 200 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Fee Pucara 10 pesos Per persoon

 

Tilcara – San Lorenzo

San Lorenzo is een rustig dorp met goede, betaalbare accommodaties en ligt ongeveer 10 kilometer ten noordwesten van Salta. Het is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan Salta en wandelingen in de prachtige natuur die San Lorenzo rijk is. Wij logeren bij de zeer gastvrije en gezellige Alex en Rijkje in Casa Hernández; een Hollandse oase in Argentinië. Het huis is stijlvol ingericht, de kamers hebben heerlijke bedden en badkamers zijn ruim. Er is een zitkamer om te relaxen en ’s morgens kun je genieten van een heerlijk ontbijt. Een echte aanrader!

Wat wij hebben gedaan onderweg van Tilcara naar San Lorenzo

 • Maimará
  Begraafplaats van Maimará

  Begraafplaats van Maimará

  Als je over ruta 9 richting Jujuy rijdt, ligt Maimará aan je linkerhand en het dorp is eenvoudig te herkennen aan de bijzondere begraafplaats. Door de eeuwen heen hebben de dorpelingen hun doden begraven in tombes in alle soorten en maten voorzien van bloemen en/of kruizen die ze als een honingraat tegen de heuvel op hebben gebouwd. Op de voorgrond het in verhouding kleine dorp en de achtergrond wordt gevormd door een veelkleurige berg die doet denken aan de zijkant van een oester.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Casa Hernandez 160 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

San Lorenzo – Finca La Paya

Op onze route van San Lorenzo naar Cafayate besluiten we te overnachten bij de wat minder bekende Finca La Paya in plaats van het toeristische Cachi. La Paya ligt heel afgelegen maar o zo mooi. De boerderij heeft een rustieke inrichting, de kamers zijn groot en comfortabel en ’s avonds wordt er heerlijk voor je gekookt. Na een rustige nacht wacht de volgende morgen een ontbijt met vers gebakken brood. Ze hebben ook een theehuis waar je kunt genieten van de omgeving en de stilte. Verder kunt je een wandeling maken en hun kleine, recent opgestarte wijnmakerij bekijken.

Wat wij hebben gedaan onderweg van San Lorenzo naar Finca La Paya

 • Cuesta del Obispo
  Cactus in National Park Los Cardones

  Cactus in National Park Los Cardones

  Eerst rijden we door de Quebrada de Escoipe. Hoe verder we de bergen inrijden hoe mooier het wordt. Ruige rode berghellingen met fel afstekende groene olijfbomen in de late ochtendzon. Een schitterend plaatje. Bij Hostería El Maray stoppen we voor een vroeg lunch. Het eten is eenvoudig maar de gezelligheid van een groep Argentijnen onvergetelijk. En dan volgt de slingerende route vol haarspeldbochten naar de top van Cuesta del Obispo. Een geweldige route waarbij we menig keer de auto uit gaan om van het geweldige uitzicht te genieten.

 • National Park Los Cardones
  Na het passeren van de smalle pas van Abra Piedra del Molino op een hoogte van 3347 meter doemt voor ons al snel National Park Los Cardones op. Het park heeft een beschermde status maar een kantoor, informatie en wandelroutes zijn niet aanwezig.
  In plaats daarvan is het een vrij toegankelijk gebied. Verkennen kun je het beste met de auto doen aangezien het park een groot gebied beslaat. Dit maakt een bezoek er overigens niets minder om. Geweldig al die cactussen; de één nog groter en mooier dan de ander en de besneeuwde toppen van de Andes op de achtergrond maken het helemaal af.
 • Cachi
  Centrum van Cachi

  Centrum van Cachi

  Cachi is een klein en rustig bergdorp waar we een bezoek brengen aan het centrale plein en enkele daaraan grenzende straten. Op het centrale plein vallen met name het prachtige stadhuis en de kerk, die een bezoek waard is, het meeste op. Vanuit het park kijk je prachtig uit over de panden die het centrale plein omzomen en de daarachter opdoemende witte toppen van de Andes.

Wat wij hebben gedaan bij Finca La Paya

 • Na een lange rit van San Lorenzo naar Finca La Paya zijn een namiddag met een korte wandeling en een bezoek aan de wijnmakerij onze enige wapenfeiten. Daarna relaxen we bij het theehuis tot het tijd is om ons op te frissen voor het heerlijk diner.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Finca La Paya 260 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt

 

Finca La Paya – Cafayate

In Cafayate logeren we in twee hotels. De eerst nacht verblijven we in Hostal del Valle. Het is een eenvoudig maar betaalbare accommodatie nabij het centrale plein. Als één van ons de volgende morgen niet fit wakker wordt, en dit mogelijk door iets in de accommodatie komt, besluiten we hier weg te gaan. We checken in bij Hostal del Santo waar we een warm welkom krijgen; de eigenaar is vriendelijk, joviaal en behulpzaam. We betalen hier wel iets meer dan we normaal per nacht willen uitgeven, maar de kamer is het absoluut waard. De kamer is prachtig, het bed ligt heerlijk en de badkamer is helemaal goed. En als extra hebben we hier een zitje buiten. Er is tevens een grote buitenkeuken waar alle gasten gebruik van mogen maken.

Wat wij hebben gedaan onderweg van Finca La Paya naar Cafayate

 • Ruta de ponchos
  Onderweg naar Senclantas rijden we de ruta de ponchos. Deze weg is vernoemd naar de vele poncho-makers die langs deze weg wonen en werken. Uiteraard worden de ponchos ook te koop aangeboden. Wil je deze route rijden? Rijd vanaf Cachi de ruta 40 richting Senclantas en ga linksaf als daar de borden Senclantas heen staan.
 • Molinos
  Het dorpje Molinos is een detour waard; geniet van de mooie, typische adobe huizen en de Iglesia de San Pedro Nolasco.
 • Lunchen bij Finca El Carmen
  Quebrada de las Flechas

  Quebrada de las Flechas

  Deze Finca ligt op een prachtige plek met schitterend uitzicht; een goede plek om op je gemak te lunchen.

 • Quebrada de las Flechas
  De hele route van Cachi tot aan Cafayate rijd je door een schitterend landschap en word je getrakteerd op het ene na het andere mooie vergezicht. Maar na Angastaco komt de kers op de taart! Vanaf hier rijd je door een wonderschone landschap met als hoogtepunt de grillige, rode rotsformaties van Quebrada de las Flechas.

Wat wij hebben gedaan in Cafayate

 • Bodega’s bezoeken
  Ruïnes van Quilmes

  Ruïnes van Quilmes

  Rondom Cafayate ligt een groot wijngebied met diverse bodega’s. Het is een bijzonder wijngebied op grote hoogte waar naast vele bekende druivensoorten ook de Torrontes druif wordt verbouwd. Ben je in Cafayate, neem de tijd om een paar bodega’s te bezoeken en prachtige wijnen te proeven. Wij bezochten de gezellige en gastvrije bodega Etchart en de statige, vooruitstrevende bodega El Esteco.

 • Quilmes
  Wat ons betreft is het zeker de moeite waard om de ruïnes van Quilmes te bezoeken. Jammer dat er alleen rondleidingen in het Spaans zijn maar met ons inlevingsvermogen lukt het ons prima om deze inheemse stad tot leven te laten komen. Beklim de berg en kijk uit over de ruïnes, zie de verdedigingswerken en geniet van het uitzicht over de vallei.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Hostal del Valle 200 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Hostal del Santo 324 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Fee Quilmes 10 pesos Per persoon
Fee El Esteco 20 pesos Per persoon voor rondleiding incl. proeverij

 
Vanuit Cafayate rijden we op ons gemak in een dag naar Salta waar we na een week de huurauto inleveren.

Cafayate – Salta

Wat wij hebben gedaan onderweg van Cafayate naar Salta

 • Quebrada de Cafayate
  Quebrada de Cafayate

  Quebrada de Cafayate

  Ruta 68 loopt door Quebrada de Cafayate ook wel bekend als de Quebrada de Río de las Conchas. Deze kloof is een aaneenschakeling van bijzondere rotsformaties met diverse kleurschakeringen van rood tot bruin en van grijs tot groen. De rotsen zijn door weersinvloeden bijzonder gevormd en met wat inlevingsvermogen herken je onder andere de obelisk, de pad en het amfitheater. Gelukkig hebben we voldoende tijd en kunnen we op vele plaatsen stoppen om te genieten van de formaties en het landschap.

 • Lunchen bij Posta de Las Cabras
  Een goed restaurant halverwege de rit van Cafayate naar Salta. Het restaurant heeft een heerlijke tuin met uitzicht waarin je, nog nagenietend van de schitterende route, kunt lunchen.

Vanaf Salta nemen we de nachtbus (Flecha) voor de lange rit naar La Rioja zonder te weten wanneer we vanaf daar door kunnen naar Valle Fertil. Gelukkig blijkt de bus naar Valle Fertil die dag rond twaalven (vrijdag) te rijden en er zijn nog tickets beschikbaar! Deze busrit duurt 4 uur en daarmee komt het totaal van deze route ruim boven de 14 uur.

San Agustin de Valle Fertil

Valle Fertil is een klein dorp dat in de 19e eeuw floreerde door de winning van onder andere goud, ijzer en kwarts. Tegenwoordig richten de bewoners zich vooral op het toerisme. Toch zijn er maar een beperkt aantal hotels en restaurants moet je met een lamp zoeken. We logeren bij Hostería Valle Fertil. Deze hostería is een kille, sfeerloze blokkendoos met prachtig uitzicht. De kamers zijn redelijk met goede bedden en een kleine compacte badkamer. In het restaurant wordt eten van matige kwaliteit geserveerd. Wat ons betreft is het niet de moeite waard om naar deze Hostería te gaan, maar wellicht bij gebrek aan beter…

Wat wij hebben gedaan in de omgeving van San Agustin de Valle Fertil

 • Nationaal Park Talampaya
  National Park Ischigualasto

  National Park Ischigualasto

  We moeten behoorlijk wat moeite doen om betaalbaar vervoer te regelen voor een dagje naar Talampaya en Ischigualasto. Maar we hebben geluk; er zijn nog twee Franse studenten die hetzelfde willen doen en met hen kunnen we de kosten delen. In de ochtend maken we een excursie per bus door Talampaya NP. Een schitterend park waar we petroglyphen zien, de kleine botanische tuin bezoeken, guanaco’s zien en door de prachtige Talampaya kloof rijden.De 143 meter hoge rotswanden maken diepe indruk. Het is een veelzijdige excursie die we ons lang zullen heugen. De uitvoering verdient wat ons betreft geen schoonheidsprijs en behoeft aandacht en verbetering. Helaas is er geen andere optie om het park te bezoeken dan deze excursie.

 • National Park Ischigualasto
  In de namiddag bezoeken we Ischigualasto. Ischigualasto vormt samen met Talampaya één van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen van dinosaurussen ter wereld; er zijn vele dinosauriërs en krokodilachtigen gevonden. Ischigualasto staat met recht op de werelderfgoedlijst. Het park bezoek je in excursiegroepen maar nu met eigen vervoer. Op diverse plaatsen stappen we uit, we krijgen uitleg in het spaans en daarna is er voldoende tijd om rond te kijken. Ischigualasto is een bijzonder park met een prehistorisch maanlandschap. We zien diverse bizar geërodeerde rotspartijen als El Submarino (de onderzeeër) en El Hongo (de paddenstoel).

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Bus Salta – La Rioja 221 pesos Per persoon (semi cama – boven)
Bus La Rioja – Baldecitos – San Agustin de Valle Fertil 36 pesos Per persoon
Hosteria Valle Fertil 197 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt
Autotransfer naar nationale parken 600 pesos Per auto (max. 4 personen)
Fee National Park Talampaya 40 pesos Per persoon
Fee National Park Talampaya excursie 3 uur 85 pesos Per persoon
Fee National Park Ischigualasto 70 pesos Per persoon

 
Vanaf Valle Fertil reizen we per bus in 4,5 uur naar San Juan waar we met een korte overstaptijd op de nachtbus van Flecha naar Buenos Aires meekunnen. Dit keer hebben we weer cama stoelen onderin de bus. Deze stoelen zijn ruim en kunnen bijna helemaal plat waardoor je prima kunt slapen. De volgende morgen tegen elven komen we na ruim 15,5 uur aan op Retiro de terminal van Buenos Aires.

Buenos Aires

We hebben veel accommodaties overwogen maar kiezen uiteindelijk toch voor Suipacha Inn waar we 2 jaar geleden ook hebben gelogeerd. Deze accommodatie heeft een prima prijs/kwaliteit verhouding en ligt midden in de stad. Er zijn meerdere typen kamers met verschillende prijzen. De gerenoveerde kamers zien er gezellig uit maar aan het simpele douchegordijn en de armaturen waarvan er geen twee uit dezelfde collectie komen, kun je wel zien dat de chineese eigenaar geen binnenhuisarchitect is.

Tijdens onze vorige reis naar Argentinië en Antarctica hebben wij Buenos Aires ook al enkele dagen onveilig gemaakt. Lees in ons vorige verslag wat wij toen hebben gedaan.

Wat wij hebben gedaan in Buenos Aires

 • Winkelen
  Buenos Aires is een prima stad om te winkelen met straten als Lavalle en Florida en shopping malls als Galeria Pacifico en Alto in de wijk Palermo waar nog veel meer te winkelen valt.
 • San Telmo
  25 Mayo in Buenos Aires

  25 Mayo in Buenos Aires

  We maken een wandeling door de artistieke wijk San Telmo met zijn bijzondere gebouwen, karakteristieke mercado, bekende straten als Balcarce en Defensa en het sfeervolle en zeer gezellige Plaza Dorrego. Deze wijk moet je zeker bezoeken en hebben wij eerder alleen gemist vanwege slecht weer.

 • Nationale feestdag: 25 Mayo, Revolución de Mayo
  Bij Casa Rosada wordt de hele dag feest gevierd. Als je op 25 mei in Buenos Aires bent, moet je dit zeker gaan zien. Een unieke belevenis.

Kostenoverzicht

Wat Prijs Opmerking
Bus San Agustin de Valle Fertil – San Juan 43 pesos Per persoon
Bus San Juan – Buenos Aires Retiro Station 355 pesos Per persoon (cama – beneden)
Metrokaartje 1,10 pesos Per rit
Suipache Inn 252 pesos Per kamer per nacht incl. ontbijt

 
Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.