Falklands / Islas Malvinas – 51° 45’S, 59° 00’W

De kerk van Stanley op de Falkland eilanden

De kerk van Stanley op de Falkland eilanden

De Falklands (Islas Malvinas) vormen een archipel die ongeveer 480 kilometer ten oosten van Argentinië in de Zuid Atlantische Oceaan ligt. De Falklands bestaan uit twee grote eilanden (West-Falkland en Oost-Falkland) en ruim zevenhonderd andere kleine eilanden. De Falklands vallen onder het overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk, maar Argentinië claimt sinds 1833 dat de eilanden bij hen horen. Dit heeft in 1982 geresulteerd in de Falklandoorlog. Na de oorlog gaat het de Falklands economisch voor de wind en genereren ze hun inkomsten hoofdzakelijk uit de visserij en het toerisme.

Overige feiten

Oppervlakte:       12.173 km²
Inwoners:            3.140
Munteenheid:       Falklandeilands pond – gelukkig kun je er ook met Amerikaanse dollars en creditcards betalen

Wat wij hebben gedaan op de Falklands

Eén van de Falkland eilanden Carcass eiland

Eén van de Falkland eilanden Carcass eiland

Carcass Island (Isla del Rosario) – 51°15′4’S, 60°31′40’W – zodiac landing

Dit mooie, kleine eiland (1894 hectare) ligt ten noordwesten van West-Falkland en is genoemd naar HMS Carcass, die het eiland in de late 18e eeuw aandeed. Door de afwezigheid van katten, ratten en muizen op het eiland herbergt het een unieke diversiteit aan kleine vogels. Verder kom je hier de eerste pinguïns, Magelhaenpinguïns, tegen.

Saunders Island (Isla Trinidad) – 51°20′34’S, 60°10′50’W – zodiac landing

Dit eiland is het vierde in grootte (12545 hectare) van de Falklands ligt ook ten noordwesten van West-Falkland. De eerste Britse nederzetting op de Falklands, Port Egmont, werd in 1765 op dit eiland gesticht. Op dit moment wonen er zeven mensen op het eiland die de traditie van schapen hoeden voortzetten. Op het eiland kun je vier soorten pinguïns (Koningspinguïns, Ezelspinguïns, rotsspringers en Magelhaenpinguïns), Wenkbrauwalbatros, diverse soorten eenden en ganzen en vele andere vogels tegenkomen.

Gypsy Cove – 51°48′22’S, 58°47′14’W – zodiac landing

Gypsy Cove is een kleine baai op Oost-Falkland en ligt op 6 kilometer van Stanley. Vanwege de strategische ligging van deze baai en het omliggende gebied is enige oplettendheid in verband met achtergebleven mijnen van de Falkland oorlog noodzakelijk. Bij het strand van Gypsy en Yorke Cove zijn afzetting geplaatst en kunnen toeristen gebruik maken van de veilige wandelpaden. Het prachtige witte strand van Gypsy Cove is een van de beste plekken op het eiland om wildlife te spotten. Ook hier kun je weer Magelhaenpinguïns tegenkomen.

Stanley – 51°48′22S’, 58°47′14’W – zodiac landing

Stanley is met ruim 2000 inwoners de hoofdstad van de Falklands en ligt op Oost-Falkland. De stad wordt omringd door lage heuvels en water. In de stad kun je het kleine, maar zeer gevulde museum bezoeken. Verder zijn het oorlogsmonument, het postkantoor, het overheidsgebouw met zijn tuinen en de kerk de moeite van een bezoek waard. Daarna kun je relaxen in een restaurant of pub.

Wij vonden de Falklands bijzonder en een goede start voor onze expeditie. We genoten er van onze eerste prachtige zonsopgang, leerden varen in een zodiac, zagen er onze eerste pinguïns, bezochten een kolonie Wenkbrauwalbatrossen, spotten de onze eerste dolfijnen, maakten onze eerste slechtweer zodiac landing mee, bezochten met enige tegenzin ons eerste museum en genoten van een biertje bij de lokale tavern in Stanley

Antarctica expeditiecruise

Onze reis naar Zuid Georgië is onderdeel van onze expeditie cruise naar Antarctica. Deze cruise start in Ushuaia (Vuureiland – Argentinië) en we doen achtereenvolgens de volgende plaatsen aan:

Antarctica expeditie cruise - routekaart

Antarctica expeditie cruise – routekaart